- Vi er skikkelig gode på å forhandle fram ordførere

Sp-nestleder med sommerfugler er mest spent på hvem som snakker med hvem i morgen.

 UT AV SKYGGENDES DAL:  Senterpartiets ferske nestleder Anne Beathe Tvinnereim kommer med den første "feelingen" om valgresultatet mens partileder Trygve Slagsvold Vedum har stengt seg inne for å studere tallene.Foto: Øystein Andersen/Dagbladet.
UT AV SKYGGENDES DAL: Senterpartiets ferske nestleder Anne Beathe Tvinnereim kommer med den første "feelingen" om valgresultatet mens partileder Trygve Slagsvold Vedum har stengt seg inne for å studere tallene.Foto: Øystein Andersen/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Partileder Trygve Vedum Slagsvold har stort sett fått lunkne 3'ere på terningkastene etter tv-debattene, og det er ikke så mange som har fått med seg hva Senterpartiet mener om Syria-flyktninger eller klodens klimaundergang i denne valgkampen.

Og fra start på kveldens vagvake på Mathallen i Oslo har partilederen gått i "dekning" sammen med sine rådgivere før han har annonsert sin ankomst og si noe "klokt" når tallene er noenlunde sikre.

Han vil ikke gjenta "halleluja-talen" etter siste stortingsvalg da det pekte mot 8 prosent da partileder Liv Signe Navarsete kom med sine første reaksjoner. Så endte det med et aldri så lite mageplask på 5-tallet.

Med nestleder Anne Beathe Tvinnereim smiler fra øre til øre før de aller første tallene er klar.

- Det er klart jeg har sommerfugler, men det er heller ingen grunn til å skjule at jer er skikkelig optimistisk etter å ha vært på valgmøter i land og by i en rekke fylker de siste dagene. Og enda mer spennende enn prosenttallene i kveld, blir de politiske konstellasjonene som viser seg i morgen.

Norgesmester

- Valgprosent er ikke det samme antall ordførere. Og der er vi skikkelig gode, skoggerler den ferske nestlederen og legger raskt om til en seriøs mine.

For det er ingen som bestrider at Senterpartiet er norgesmestre i ordførere.

Med 6,7 prosent av stemmene ved forrige lokalvalg i 2011, har Senterpartiet over 20 prosent av ordførerne i landets kommuner (92 av 428).

De siste 20 årene har Sp hatt 83 ordførere på det dårligste (i 2007 med 8,0 prosent av stemmene). Toppen var EU-året 1995 med 136 ordførere.

Kommuesammenslåing

11,6 prosent stemmer ga altså hver tredje ordfører er i landet.

- Er det kommunesammenslåing og nedlegging av lokalsykehus som har gitt "mat" til denne valgkampen ?

- Det er masse lokale saker der ute, også skoler, som skaper debatter som ikke synes i riksmediene. Forslaget om kommunesamenslåing ha skapt et stort lokale engasjement, ja, sier Sp-nestlederen, som peker på at Sp har fått nesten 50 prosent flere mediaoppslag totalt den siste uka enn Arbeiderpartiet.

Noe valgtall vil hun ikke spå så tidlig på kvelden, annet enn at hun håper Sp øker fra tre til fem representanter i hjemkommunen Enebakk i Akershus.