VANN OG TRYGGE OMGIVELSER: Endelig er de norske demonstrantene i trygghet i Istanbul. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
VANN OG TRYGGE OMGIVELSER: Endelig er de norske demonstrantene i trygghet i Istanbul. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

- Vi er slitne, men lykkelige over å være i Istanbul

Nordmennene har landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ISTANBUL/OSLO (Dagbladet): - Vi er slitne, men lykkelige over å være i Istanbul, sier de tre nordmennene til Dagbladet.

De har tilbragt et helvetesdøgn i Israel, og kan endelig puste ut i frihet. Etter en tur innom en israelsk fengselscelle, flere timer på buss og en lang kveld inne på flyet mens de ventet på å få ta av.

- Vi har sittet i flyet i og fra Tel Aviv i 12 timer siden fangetransporten fra fengselet. Denne var også under en hver kritikk, sier Espen Goffeng (38), Randi Kjøs (58) og Nidal Hejazi (26) i kor til Dagbladet.

Goffeng og Hejazi har ikke fått verken mat eller drikke i denne perioden. Kjøs sier hun fikk litt mat.

Ringe hjem - Men det ble servert på en svært nedverdigende måte, sier 58-åringen.. De tre nordmennene Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi reiste med hvert sitt fly fra Israel til Istanbul. Det er ikke avklart når de kommer hjem til Norge. — Nå skal de først få låne min mobiltelefon slik at de kan få ringt til sine kjære i Norge. Deretter samler vi trådene og legger en plan for det videre løpet, sier ambassadesekretær Erik Nestås Mathisen til NTB.
Enkelte av demonstrantene har nå kommet ut for å møte folkemassen - som er i ferd med å gå helt over styr. Politiet klarer ikke å holde kontroll, og sperringer er meid ned av den jublende horden. 

Voldsomt De tre flyene med Gaza-demonstranter landet i Istanbul ca klokka 0140 i natt, norsk tid.

Ankomsten beskrives av Dagbladets folk på stedet som tilsvarende det fotballandslaget eller et statsbesøk kunne vente seg - hundrevis av pressefolk, rød løper og avstengt VIP-losje venter aktivistene.

Ifølge ambassadesekretær Vebjørn Dysvik ved ambassaden i Tel Aviv tok de tre flyene med fredsaktivistene fra Gaza av omkring klokka 2345.

I byen samler voldsomme folkemasser seg i gatene. Hele sentrum er fullt av  horder av jublende Palestina-sympatisører, som vifter med flagg, roper og synger.

Demonstrantene viser v-tegn, en kvinne har kledd seg i et britisk flagg, og folk jubler når de kommer ut av noen busser som har hentet dem ved flyet.

Israel-hat
Den kontroversielle, tyrkiske hjelpeorganisasjonen IHH er svært sentral i planleggingen av konvoiene, og tyrkiske myndigheter har reagert voldsomt på det som i deres øyne er et urimelig angrep fra Israel.

FOLKEFEST: I Tyrkia er misnøyen med Israel stor. I natt samler folk seg til demonstrasjon og fest. Foto: AFP/Bulent Kilic/Scanpix
FOLKEFEST: I Tyrkia er misnøyen med Israel stor. I natt samler folk seg til demonstrasjon og fest. Foto: AFP/Bulent Kilic/Scanpix Vis mer

På bakken i Istanbul er det da også kun en mening som råder: «Du vet hvordan folk drepes», «Å være taus om vold er det samme som å være medskyldig» og «Israel er grusomt», heter det på store plakater folk holder opp i været.

Mange roper slagord både mot Israel og USA.

Også en offisiell delegasjon har ankommet, og visestatsminister Bülent Arinc holder en appell der han fordømmer Israel. Folk jubler en høylydt respons.

Hvert sitt fly De tre norske aktivistene Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi sitter på hvert sitt fly, og har ventet flere timer på å få ta av fra Tel Aviv.

Ambassadesekretær Dysvik gjør det klart at ingen av nordmennene vil bli tiltalt for noe, etter at de var om bord nødhjelpsforsendingen som ble angrepet av israelske soldater på mandag.

Ingen journalister fikk snakke med de tre da de ble fraktet til flyplassen, siden de ble fraktet i busser sammen med en rekke andre deporterte fra nødhjelpskonvoien.

VIP-inngangen som brukes til statsbesøk og andre store hendelser er sperret av. Dette viser hva slags status demonstrantene har i Tyrkia.

Ambassadesekretær Eirik Nestås Mathisen befinner seg på flyplassen for å ta imot de tre nordmennene. Han har registrert folkemengden som venter på demonstrantene.

— Noen av dem er pårørende, mens andre er demonstranter, sier Nestås Mathisen til NTB.   — Opplegg klart Han forteller at tyrkiske myndigheter vil sørge for overnatting for de tre nordmennene. De kommer også til å få tilbud om legetilsyn.
Kommunikasjonssjef Bjørn S. Jahnsen i Utenriksdepartementet forsikrer at de norske aktivistene vil bli godt tatt imot når de ankommer Tyrkia. — Tyrkiske myndigheter har et opplegg klart ved ankomst, og det virker veldig bra. De vil bli tatt godt hånd om, sier Jahnsen til NTB.

Til sammen 527 av aktivistene fra konvoien som fraktet hjelpesendinger til Gazastripen, har forlatt Israel, ifølge NTB. — Det store flertallet tok fly til Tyrkia, mens resten tok et fly fra Ben Gurion-flyplassen til Hellas, sier en talsmann for israelsk UD.

ENDELIG: Tyrkiske Omer Naci Dincer gir en slektning en god klem. Foto: AFP/Bulent Kilic/Scanpix
ENDELIG: Tyrkiske Omer Naci Dincer gir en slektning en god klem. Foto: AFP/Bulent Kilic/Scanpix Vis mer
PROTEST: Flere frammøtte har maskert seg med tyrkiske flagg. Foto: AP/Vadim Ghirda/Scanpix
PROTEST: Flere frammøtte har maskert seg med tyrkiske flagg. Foto: AP/Vadim Ghirda/Scanpix Vis mer