- BARE ET SPILL:Donna Papageorgion (29) og Marialena Tsiamoura (24) er usikre på fremtiden i Hellas, men begge har bestemt seg for å stemme nei til EU-kreditorenes krav ved søndagens planlagte folkeavstemning.
Foto: Tomm W. Christiansen
- BARE ET SPILL:Donna Papageorgion (29) og Marialena Tsiamoura (24) er usikre på fremtiden i Hellas, men begge har bestemt seg for å stemme nei til EU-kreditorenes krav ved søndagens planlagte folkeavstemning. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer

- Vi er smarte og hardtarbeidende, vi klarer oss uten euro

Marialena (24) er blant de standhaftige grekerne som støtter statsministeren i skjebneuka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ATHEN (Dagbladet): Etter en dag som startet med selvforsterkende køer både ved bensinstasjoner, dagligvarebutikker og minibanker, framstår innbyggerne i den greske hovedstaden i kveld mer frustrerte og usikre enn panikkslagne.

En av de mer optimistiske grekerne er Ilias Tsipilis (60), som selv er utdannet økonom, men gikk av med pensjon fra en regnskapsførerjobb i fjor.

- Jeg tok ut alle mine penger - 950 euro - i kontanter i helga, men det var fordi jeg trengte dem, ikke av frykt. Ute på øyene og på landet er de redde, men de fleste i byen har et kjøligere forhold til dette, hevder han overfor Dagbladet.

Selv stemte pensjonisten på venstrepopulistene i Syriza i januar fordi han mente det ville gi bedring både for middelklassen og mer vanskeligstilte, og er nå enig i statsminister Tsipras motstand mot EU-kreditorene.

- Det riktige svaret på avstemningen søndag er «nei». Jeg trenger ikke å tenke meg om to ganger. Det samme sier nesten alle jeg snakker med. Enten må vi bli med videre i eurosamarbeidet etter å ha fått gjennomslag for de fleste kravene, eller gå tilbake til drakmer. Det siste vil bety rundt seks svært vanskelige måneder, men så vil det bli bedre, sier Tsipilis.

60-åringen er fra den greske øya Chios, men er denne uka i hovedstaden på grunn av en sykehusoperasjon. Eks-økonomen medgir at Syriza-regjeringen langt fra er perfekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Våre myndigheter har gjort enkelte feil, men bare av mangel på regjeringserfaring. De fleste feilene er gjort av EU. Det skal også sies at statsministeren vår er ung - bare 40 år gammel. Unge folk gjør noen ganger beslutninger i affekt, det leder ikke alltid til det beste resultatet. Men før hadde vi bare de andre partiene som sa «ja, ja, ja» til Fru Merkel, nå sier vi i hvert fall nei til henne noen ganger, sier Tsipilis til Dagbladet.

OPTIMIST: 
Ilias Tsipilis (60) er nylig blitt pensjonist og risikerer nye kutt i månedslønna om EU får viljen sin i forhandlingene. Han tror Hellas vil lande på beina både med drakmer og fortsatt eurosamarbeid.
Foto: Tomm W. Christiansen
OPTIMIST: Ilias Tsipilis (60) er nylig blitt pensjonist og risikerer nye kutt i månedslønna om EU får viljen sin i forhandlingene. Han tror Hellas vil lande på beina både med drakmer og fortsatt eurosamarbeid. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Han får 950 euro i pensjon i måneden, men risikerer avkorting i utbetalingen om finansministrene i EU får det som de vil.

- Jeg har en 22 år gammel datter og en sønn på 19, nå er de redde. De stemte Syriza på grunn av meg men nå spør de «pappa, hva skal vi gjøre?», forteller 60-åringen.

Pensjonisten refererer til det blodige studentopprøret i Athen i 1973 og tviler sterkt på at neste generasjon engasjerer seg så mye som de burde i landets situasjon.

- Den gang hadde de unge politiske meninger, sånn er det ikke lenger, mener Tsipilis.

- Må trekke oss ut Men også de unge følger nå de dramatiske nyhetene dag for dag i Athen.

- Jeg mener vi må trekke oss ut av euro. Jeg kommer til å stemme nei, det må ingen være i tvil om, sier førskolelæreren Marialena Tsiamoara (24) til Dagbladet.

- De siste dagene har vært kaotiske, med folk som jakter på kontanter overalt. Men jeg tror ikke euro er bra for oss. Det er bare å gi penger til land som Tyskland. De første årene med drakmer vil bli vanskelige. Men heldigvis har Hellas turisme, oljeindustri... mange ting. Vi er smarte og hardtarbeidene, vi vil klare oss uten euro, utdyper hun.

- Dette er en del av situasjonen i Europa og ikke noe unikt for Hellas. Det er som et spill - kapitalistene trenger mer penger, sier Donna Papageorgion (29) - også hun førskolelærer.

- Men hva er løsningen på denne situasjonen?

- Gjelda må slettes og landene må begynne å hjelpe hverandre i stedet, sier 29-åringen.

Ingen av de to stemte på det ferske regjeringspartiet Syriza ved forrige korsvei, men kommer til å støtte statsministerens standhaftighet helt ut denne uka.

- Jeg er ikke redd, men veldig nysgjerrig på hva som nå vil skje, sier Papageorgion.

- Det er en felle Mange av grekerne Dagbladet har snakket med i Athen er usikre på i hvilken grad folkeavstemningen i realiteten vil påvirke feiden om eurosamarbeidet - men ingen er uten meninger. Flere nærmest spytter ut navnet på Tysklands forbundskansleren som manifestasjonen av et manipulerende EU-system.

- Hvem som har skylda? Myndighetene, Europa, alle sammen. Hver gang er det folket som lider. Nå spør de om folkeavstemning, men ingen vet hva «ja» eller «nei» egentlig betyr, sier en kvinne i 20-åra som ikke vil navngis, til Dagbladet.

- Det er en felle, ren utpressing. Kanskje er drakmer løsningen - å starte helt på nytt, sier venninnen hennes.