KREVENDE SAMARBEID: Samarbeidet mellom Frp og KrF har vært krevende. I en ny bok omtaler KrF-leder Knut Arild Hareide forholdet mellom KrF og Frp som et par som er skilt, men som jobber sammen til beste for barna. Her i samtale med Frp-leder Siv Jensen. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
KREVENDE SAMARBEID: Samarbeidet mellom Frp og KrF har vært krevende. I en ny bok omtaler KrF-leder Knut Arild Hareide forholdet mellom KrF og Frp som et par som er skilt, men som jobber sammen til beste for barna. Her i samtale med Frp-leder Siv Jensen. Foto: Endre Vellene / DagbladetVis mer

Bok om Frp

- Vi er som et skilt par

Slik omtaler Knut Arild Hareide forholdet til Frp i ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forholdet mellom KrF og Frp har til tider vært stormfullt. Det er særlig uenighet om flyktninger, integrering og bistand som har fått opp temperaturen mellom partiene som i denne stortingsperioden er bundet sammen gjennom en samarbeidsavtale.

- Ikke kjærlighet

I boka «Rett fra levra«» av Gunnar Ringheim som Gyldendal gir ut i dag, sier Knut Arild Hareide at samarbeidsprosjektet mellom regjeringen og støttepartiene har vært nær ved å bryte sammen tre ganger: Under budsjettforhandlingene høsten 2014 og 2015 og i forbindelse med den betente asylbarnsaken.

Han beskriver forholdet mellom KrF og Frp slik:

- Vi er som et par som er skilt, men vi jobber godt sammen, fordi det er til beste for barna. Vi er hyggelige mot hverandre og stoler på hverandre. Vi har ikke noe vondt å si om hverandre, men kjærlighet er det ikke, sier Hareide i boka.

Karakteristikken av forholdet er overraskende mild, særlig med tanke på sammenstøtet mellom Hareide og Frp-nestleder Per Sandberg i vinter.

- Nå er det nok, Sandberg!

I Dagsnytt Atten på NRK 19. februar i fjor sprakk det for Hareide i en diskusjon med Sandberg:

«Min tålmodighet med deg er meget liten. Du har begått en stor feil. Nå er det nok, Sandberg», utbrøt Hareide.

Bakgrunnen var en debatt på Politisk kvarter samme dag mellom KrFs nestleder Dagrunn Eriksen og Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari. Temaet for debatt var Sandbergs uttalelser til Klassekampen om at det multikulturelle samfunnet hadde slått feil.

Eriksen anklaget Frp for å spille ut innvandringskortet, noe som kunne bidra til en selvoppfyllende profeti.

«Når du skaper fremmedgjøring for unge mennesker som ønsker å bli sett og hørt, så gjør du det lett for ekstremister og folk som driver på som IS», sa Eriksen i debatten.

- KrF har ansvar

Per Sandberg tente på alle pluggene, og kom med følgende salve:

«Kristelig Folkeparti har et enormt ansvar for at flere titall mennesker, unge mennesker, født og oppvokst i Norge, reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner, driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinner der ute. Dette er det Kristelig Folkeparti som har ønsket, og resultatet ser vi i dag, sa Sandberg.

Han måtte beklage, men i ettertid sier Hareide i Ringheims bok:

-Jeg var ikke særlig imponert over hvordan han taklet det etterpå. Jeg har ikke noe anstrengt forhold til Per Sandberg, men heller ikke noe nært forhold. Jeg bærer ikke nag, det tror jeg heller ikke han gjør, sier Hareide.

- Ufin behandling av Per

Sandbergs kone og fylkestingsrepresentant for Frp i Troms, Line Miriam Sandberg, derimot, mener KrF behandlet ektemannen ufint. Hun mener Hareide krevde unnskyldning fra Per Sandberg uten å være opptatt av bakgrunnen for uttalelsene.

SINT: Per Sandbergs kone Line Miriam Sandberg  mener mannen ble utsatt for ufin behandling av KrF. Hun mener også statsminister Erna Solberg burde spart seg for å "kaste seg på bølgen" da familien lå nede for telling, sier hun i boka "Rett fra levra" som kommer ut i dag. Foto: Tom A. Kolstad  
SINT: Per Sandbergs kone Line Miriam Sandberg  mener mannen ble utsatt for ufin behandling av KrF. Hun mener også statsminister Erna Solberg burde spart seg for å "kaste seg på bølgen" da familien lå nede for telling, sier hun i boka "Rett fra levra" som kommer ut i dag. Foto: Tom A. Kolstad   Vis mer

- Oppspillet kom fra KrFs nestleder Dagrun Eriksen, som hevdet at Frp var årsaken til at IS kunne rekruttere. Ingen krevde at KrF skulle be om unnskyldning. Det gjorde meg så sint at jeg knapt visste hvor jeg skulle gjøre av meg, sier Line Miriam Sandberg i boka. Hun sier familien ble beleiret av TV-team og journalister i dagesvis.

Kjefter på Erna

- Da fant Erna det for godt å komme med flere slengere om Per i sin tale på SKUP-konferansen. Jeg syntes det var fordømt unødvendig av Erna. Vi hadde hatt nok, sier Sandberg. Hun mener Erna Solberg burde sjekket hvordan de hadde det.

- På meg virker det som om det er legitimt å sjikanere Per. Jeg hadde forventet mer av Erna enn å kaste seg på den bølgen når vi lå nede for telling, sier Line Miriam Sandberg.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra statsminister Erna Solbergs kontor til denne saken, men har foreløpig ikke lykkes med det.