Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er som søsken

Venstres kranglefanter Raja og Grande møttes hos NRK.

IRRITERT: Her får Abid Raja nok. Reporter Halldor Hustadnes Video: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre-leder Trine Skei Grandes utskjelling av partifelle og stortingsrepresentant Abid Raja har de siste dagene stjålet oppmerksomhet fra de fleste politiske saker.

I kveld møttes de to i NRKs «Debatten».

Der gjenok Trine Skei Grande unnskyldningen hun har kommet med til Raja, men ville ikke gå inn i detalj på hva som ble sagt under den mye omtalte utskjellingen.

- Vi har innsett at vi er veldig forskjellige og at vi må snakke mer sammen enn andre. Mens jeg og Terje (Breivik) og Ola (Elvestuen) skjønner hva hverandre mener, må jeg jobbe tettere med Abid, sa Skei Grande om forholdet til Abid Raja.

De sa begge at de er veldig glad i hverandre og at de liker hverandre godt, og at det dermed også kan gå en kule varmt.

- Vi er som søsken, sier Raja til Dagbladet etter «Debatten».

- Jeg vet ikke om du kommer nærmere slektskap enn det.

KULE VARMT: Den siste månedene har det - igjen - gått ei kule varmt mellom Venstre-leder Trine Skei Grande og partifelle og stortingsrepresentant Abid Raja. Her er de to i 2017. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KULE VARMT: Den siste månedene har det - igjen - gått ei kule varmt mellom Venstre-leder Trine Skei Grande og partifelle og stortingsrepresentant Abid Raja. Her er de to i 2017. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Overhørte telefonutskjelling

Det var den 10. november, under høstens budsjettforhandlinger mellom regjeringspartiene, at Venstre-lederen kom med en ramsalt tirade mot Abid Raja. Dette skal ha vært bakgrunnen for at Raja seinere ble sykmeldt. Det var DN som først omtalte sykmeldingen.

Uten at Grande visste det, var telefonsamtalen hennes med finanskomiteens leder Henrik Asheim (Høyre) satt på høyttaler.

Dermed fikk forhandlere fra alle de tre regjeringspartiene - deriblant Abid Raja selv - vite hva hun egentlig mente om Raja.

«Du kan ikke stole på noe av det han sier», og «han er ute etter å ta meg», er blant uttalelsene hun skal ha kommet med.

- Hvor ofte har du sagt noe liknende om Raja uten at det har kommet på høyttaler?

- Dette var en opphetet og spesiell situasjon. Det har ikke skjedd før, sier Skei Grande til spørsmålet fra Dagbladet. Hun legger til at hun tar hovedansvaret for krangelen.

- Det er jeg glad for. En god leder tar ansvar. Jeg tar min del av ansvaret for partiet og vi står sammen om det. Vi deler skyld, ansvar og gleder, sier Raja.

20 års «bekjentskap»

De to kranglefantene er nå igjen på talefot. Selv om Grande i et møte fire dager etter utskjellingen i november skal ha blitt tvunget til å komme med en unnskyldning, dro det ut med å få tilgivelse.

Først torsdag 6. desember, nesten en måned etter utskjellingen, gjorde Raja det klart at han har akseptert Grandes unnskyldning.

Under «Debatten» gjentok Raja at han er glad for beklagelsen og at det voksne å gjøre nå er å tilgi og komme seg videre. Han sa flere ganger at han har stor respekt for sin leder i partiet.

- Mennesker gjør feil. Jeg har gjort feil. Alle har nok gjort feil. Da ber vi om unnskyldning, aksepterer det og går videre. Det er det som er gode rollemodeller, sa han.

Han forklarte også at bakgrunnen for sykmeldingen er sammensatt.

- I disse 18 dagene skjer det mye. Jeg skal behandle et statsbudsjett, så kom telefonsamtalen og forsoningsmøtet rundt den. I tillegg står jeg i Oslo tingrett som vitne mot en kjent ekstremist. Etter disse dagene gikk jeg til stortingslegen og ble rådet sterkt til å ta noen dager vekk fra Stortinget. Til mine velgere vil jeg si at jeg håper de forstår at jeg trengte de dagene, sa han.

HAR GJORT OPP: Abid Raja sier han har akseptert beklagelsen fra partileder Trine Skei Grande og at de to nå er venner. Reporter: Mats Rønning. Video: Christian Roth Christensen/ Dagbladet Vis mer

Konfliktfylt forhold

Det er imidlertid ikke første gang de to er i konflikt med hverandre.

Foran Venstre-landsmøtet i 2017 gikk Raja ut med kraftig kritikk av Grandes utspill om å kaste Frp og Høyre ut av regjeringen.

I april i år ba Raja partilederen forklare seg utførlig om Grandes intime omgang med en 17-åring i en trøndersk kornåker.

Og i høst var de to sterkt uenige om hvorvidt den omstridte organisasjonen Human Rights Service (HRS) skulle få kutt i bevilgningen sin på statsbudsjettet.

Det endte med en utskjelling som kan virke som et foreløpig bunnpunkt i forholdet mellom Venstre-lederen og hennes mulige kronprins.

Abid Raja ville ikke svare på spørsmålet fra Dagbladet om de to vil ryke i tottene på hverandre igjen.

- Du må gi deg med det spørsmålet der, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!