Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er stemplet som barnemordere

Filippinsk politi er sikre på at kongsberg-mannen bortførte og drepte seks år gamle Ellah Joy Pique, sammen med forloveden.

VARETEKTSFENGSLET: Sven-Erik Berger fra Kongsberg, ble igår varetektsfengslet for drapet på filippinske Ellah Joy Pique. Både 49-åringen og hans 24 år gamle filippinske forlovede, Karen Castro Esdrelon nekter for å ha bortført og drept den seks år gamle jenta. Foto: Dagbladet
VARETEKTSFENGSLET: Sven-Erik Berger fra Kongsberg, ble igår varetektsfengslet for drapet på filippinske Ellah Joy Pique. Både 49-åringen og hans 24 år gamle filippinske forlovede, Karen Castro Esdrelon nekter for å ha bortført og drept den seks år gamle jenta. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CEBU/OSLO(Dagbladet): Sven-Erik Berger fra Kongsberg, ble igår varetektsfengslet for drapet på filippinske Ellah Joy Pique.

Både 49-åringen og hans 24 år gamle filippinske forlovede, Karen Castro Esdrelon nekter for å ha bortført og drept den seks år gamle jenta, som ble funnet drept og dumpet i en sekk utenfor byen Barili i forrige uke.

Dagbladet var med i politibilen når ekteparet ble fraktet tilbake til politihovedkvarteret etter gårsdagens rettsmøte.

- Vi er stemplet som barnemordere nå, sier Kongsbergmannen, og forteller at han nå er redd for sikkerheten.

Berger hevder at han fortsatt ikke er blitt skikkelig avhørt om den rystende drapsaken.

- Dette er frustrerende, vi har vitner og bilder som kan bevise at vi er uskyldige, men politiet har ikke undersøkt noen av opplysningene som styrker vår forklaring, hevder mannen til Dagbladet.

Dusør Det er utlovet en dusør på 200 000 pesos (omlag 30 00 kroner) til de som er med på å oppklare drapet. Berger er redd dusøren kan få han dømt.

- Det er veldig mye penger for en filippiner, sier han.

Hovedbeviset til politiet er to skolegutter og en skolejenta som har pekt ut de to som bortførte seksåringen da skoledagen var over i landsbyen Minglanilla forrige tirsdag.

De tre sier de så seksåringen bli fraktet bort fra Calajoan Elementary School, av en kvinne, som introduserte seg som en venn av jentas mor. Hun skal ha sagt at hun var der for å hente henne, og sammen gikk de inn i en mørk bil, der det ifølge barna satt en hvit mann.

- Lette å manipulere Sven-Erik Berger forteller at de to ble utpekt av barna i en såkalt "line-up" bak en speilglassvegg.

- Barna var der sammen med foreldrene sine, og vi ble ikke stilt opp sammen med andre referansepersoner som er vanlig. En filippinsk dame og en hvit mann, det er klart at barn er lette å manipulere, og jeg hørte også at en av barna var usikre, sier han.

RETTSMØTE: Det er utlovet en dusør på 200 000 pesos (omlag 30 00 kroner) til de som er med på å oppklare drapet. Berger er redd dusøren kan få han dømt.Foto: Dagbladet
RETTSMØTE: Det er utlovet en dusør på 200 000 pesos (omlag 30 00 kroner) til de som er med på å oppklare drapet. Berger er redd dusøren kan få han dømt.Foto: Dagbladet Vis mer

Nordmannen hevder til Dagbladet at en eller flere i den drepte jentas nære familie også var tilstede under vitnekonfrontasjonen.

- Det er jo helt hårreisende, barnas vitneutsagn er etter mitt skjønn helt verdiløse, sier nordmannen og peker på omstendighetene rundt hvordan de to ble utpekt.

Datamaskinen beslaglagt Kongsbergmannen har flere ganger hevdet at bilder han tok, vil bevise parets uskyld. Begge har hele tiden hevdet at de befant seg ved en språkskole og en restaurant i Cebu City da seksåringen ble kidnappet.

Politiet har beslaglagt nordmannens datamaskin, der han etter sigende skal ha lagret bildene fra den aktuelle dagen.
Men Berger hevder politiet så langt ikke har spurt om å få passordet til datamaskinen, for å kunne gå gjennom bildene.

Ifølge avisa Cebu Daily News, forteller provinspolitisjef Erson Digal, at barnas vitneutsagn som identifiserer de to, er sterke bevis i saken. Han sier han er sikker på at nordmannen og forloveden er de to som bortførte og drepte seksåringen.

Skeptisk Men Redaktør i Cebu Daily News, Eileen Mangubat er skeptisk til politiets beviser mot paret, og spør retorisk på lederplass i avisa: «Så hvor er den blonde mannen med tatoveringene».

Spørsmålet reises fordi barna som har utpekt de to, har snakket om en blond mann med tatoveringer i forbindelse med forsvinningen av den seks år gamle skolekameraten.

Så langt Dagbladet har klart å bringe på det rene har ikke nordmannen tatoveringer.

Etter gårsdagens varetektsfengsling har parets advokat Salvador O. Solima syv dager på å bevise parets uskyld. Deretter kommer saken opp for en såkalt «prøvedomstol», der det vil bli tatt stilling til en endelig siktelse.

- Deres identitet er forvekslet med noen andre, sier advokat Solima til Dagbladet.

FANTOMTEGNINGER: Filippinsk politis fantomtegninger av de to filippinsk politi mener bortførte og drepte seks år gamle Ellah Joy Pique. Foto: Dagbladet
FANTOMTEGNINGER: Filippinsk politis fantomtegninger av de to filippinsk politi mener bortførte og drepte seks år gamle Ellah Joy Pique. Foto: Dagbladet Vis mer

Han forteller at i fillipinsk rett vektlegges vitneutsagn sterkere enn alibier, men mener likevel å kunne bevise parets aktiviteter i Cebu fram til de ble anholdt på flyplassen sist fredag.

UD følger saken Dersom de to siktes etter varetektsperioden, kan det ta flere måneder før saken kommer opp for retten.

Den norske ambassaden på Filippinene har kontakt med Bergers advokat og Berger selv, opplyser pressevakt Marte Lerberg Kopstad i Utenriksdepartementet.

- Det viktigste for UD da vi fikk informasjon om saken var å undersøke om mannen fikk tilgang til advokat, og det har han. Så må vi fortløpende vurdere situasjonen, og se om det er behov for annen bistand etterhvert, sier Lerberg Kopstad til Dagbladet.

FRUSTRERTE: - Dette er frustrerende, vi har vitner og bilder som kan bevise at vi er uskyldige, sier Kongsbergmannen Sven-Erik Berger. Foto: Dagbladet
FRUSTRERTE: - Dette er frustrerende, vi har vitner og bilder som kan bevise at vi er uskyldige, sier Kongsbergmannen Sven-Erik Berger. Foto: Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling