Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er stolte, men føler også sorg og sinne

Verden er nødt å hjelpe Tunisia for at landet fortsatt skal være et fredelig sted, er fredsprisvinnernes beskjed.

FIKK MEDALJEN:  Fagforeningsleder og prisvinner Houcine Abassi trådte raskt opp og var førstemann i kvartetten til å holde årets fredspris og medalje. Foto: Lars Eivind Bones
FIKK MEDALJEN: Fagforeningsleder og prisvinner Houcine Abassi trådte raskt opp og var førstemann i kvartetten til å holde årets fredspris og medalje. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets fredsprisseremoni i Oslo rådhus er nå over, og alle gjestene er på vei ut i desember-kulda i hovedstaden.

Fagforeningslederen i UGTT er den som starter årets Nobel-tale fra prisvinnernes side. Han deler prisen og æren med det tunisiske folket:

- Dette er ikke bare en ære for oss. Det er en ære gitt til alle politiske aktører i Tunisia, som valgte å bli med på dialogen. De klarte å sette landets interesser og folket framover egne ønsker og behov. Vi ærer også tunisiske kvinner og landets unge, som sto opp mot diskrimineringen og utestengelsen. Som kjempet for sine rettigheter, for frihet, verdighet og det å kunne leve ordentlige liv, sier Abassi.

Stolt, men sint Han fortsetter å vise til at Tunisia står overfor en rekke utfordringer, akkurat som resten av verden.

- Vi er euforiske og stolte på denne historiske dagen. Samtidig føler vi også sorg og sinne over hva som nå skjer mange steder i verden. Som i Tunis for få dager siden, og før det i Sousse, på Bardo-museet, Beirut, Paris, Sharm el-Sheikh og Bamako, som alle var scener for barbarisk og grusomme terrorist-handlinger hvor hundrevis av uskyldige ble skadd eller drept, fortsetter han.

SMÅTRØTTE:  Talkshow-kongen Jay Leno var en av flere som sleit litt med å holde øynene åpne under Kaci Kullmann Fives Nobel-tale i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SMÅTRØTTE: Talkshow-kongen Jay Leno var en av flere som sleit litt med å holde øynene åpne under Kaci Kullmann Fives Nobel-tale i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Abassi mener verden må jobbe sammen, for å skape en bedre verden for alle mennesker, men også for å forhindre terror:

- Verden hyller nå den nasjonale dialogkvartetten i landet vårt. Vi ser det som en bekreftelse på at vi deler de samme universelle verdiene som resten av verden. (..) I dag er vi avhengige av å ha en dialog mellom sivilisasjoner, og å leve fredelig sammen. Vi er nødt til å samle oss i en felles kamp mot terrorismen, sier fagforeningslederen.

Må få jobber Sjefen for arbeidsgiverforeningen Utica, Ouided Bouchamaou, er kvartettens fjerde og siste person opp på podiet. Hun vektlegger at landets unge er nødt til å få håp og arbeid, om Tunisia skal fortsette å være et fredelig sted.

- Vi må skaffe verdighet og jobber til alle tunisiere, uansett hvor de er. Vi må eliminere fattigdom og ulikhet, sier Bouchamaoui i talen.

Vanskelige vei Lederen for advokatforeningen, Mahmoud Fadhel Mahfoud var andremann opp på talerstolen. Han forteller historien om den lange og vanskelige veien som kvartetten og Tunisia gikk gjennom, fra sommeren 2013. Da var Tunisia på randen til borgerkrig, men kvartetten klarte å få alle de viktige partiene sammen, til folkets og landets beste.

- Nå må verdenssamfunnet kjenne sitt ansvar og investere i Tunisia, avslutter Abdessattar Ben Moussa, leder for menneskerettighetsorganisasjonen LTDH.

Tunisia sliter med elendig økonomi og høy arbeidsledighet, og den tunisiske kvartetten er veldig klare på at landet er nødt til hjelp fra utlandet, om de skal klare å beholde freden.

Kaci-hyllest Leder for Nobel-komiteen, Kaci Kullmann Five, er nå akkurat ferdig med årets Nobel-tale. Hun kom med begrunnelsen til hvorfor nettopp Tunisia og den såkalte tunisiske kvartetten får årets fredspris:

- Det er en dramatisk fortelling som ligger til grunn for årets fredspris. Den bringer oss til kjernen av Alfred Nobels testamente og Nobels visjon om forbrødring, nedbygging av våpen og møteplasser for fredsbygging, sier Five.

Og viser til at de fire organisasjonene i kvartetten klarte å forhindre borgerkrig og kaos i Tunisia på grunn av sitt arbeid med å føre alle de politiske og religiøse partene rundt dialog-bordet. Bort med egeninteresser, til landets og innbyggernes beste.

Hun avsluttet med ordene til tidligere fredsprisvinner Martin Luther King jr: «Darkness cannot drive out darkness. Only light can do that. Hate cannot drive out hate. Only love can do that».

Deler talen i fire Akkurat klokka 13 blåste fire trompetister inn de fire presidentene for årets Nobels fredsprisvinner: Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia. Det er de fire presidentene i fagforeningen, arbeidsgiverorganiasjonen Utica, advokatforeningen og menneskerettighetsorganisasjonen LTDH som vil motta Nobel-medaljen og diplomet.

KONSENTRERT:  Kåre Willoch og Arne Olav Brundtland, mannen til Gro Harlem Brundtland.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KONSENTRERT: Kåre Willoch og Arne Olav Brundtland, mannen til Gro Harlem Brundtland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hele det politiske Norge er på plass. Så også de de tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland, Kåre Willoch og Kjell Magne Bondevik.

De fire fredspris-presidentene vil dele på å holde Nobel-talen: Fem minutter på hver, er planen.

Kamphaner Til vanlig er de fire presidentene i «Kvartetten for nasjonal dialog» i voldsomme diskusjoner om lønninger, arbeidstidsordninger, lover og rettigheter. Men da Tunisia stod på randen til borgerkrig, sommeren 2013, la de uenighetene til side og la press på landets politiske og religiøse parti. Det endte med frie valg og ny grunnlov - og dagens Nobels fredspris.

- Vi er veldig stolte av prisen og mener vi fortjener den. Nå vil vi presse på for at Tunisia skal bli som Norge. Vi liker den skandinaviske modellen, sier Houcine Abassi, president for fagforeningsorganisasjonen UGTT, en av prisvinnerne.

Lang vei mot fred Mens det meste er blitt verre etter de arabiske opprørene i Egypt, Libya, Syria og Jemen, klarte tunisierne å prate seg til fred. En ny grunnlov og frie valg er nå gjennomført. Samtidig er det mye som gjenstår: Arbeidsledigheten i Tunisia er høyere enn før revolusjonen. Så også prisene, i tillegg til at det har vært en rekke terrorangrep i landet det siste året.

Seinest i slutten av november drepte en terrorist fra IS 12 medlemmer av presidentens livvakter, i hovedstaden Tunis. Mens kvartetten er i Oslo for å motta fredsprisen, er hjemlandet i unntakstilstand. I tillegg er Tunisia det landet i regionen som har flest fremmedkrigere hos IS i Syria, i forhold til innbyggertall.

PÅ PLASS:  Kong Harald, dronning Sonia og kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ PLASS: Kong Harald, dronning Sonia og kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Revolusjonen kom på grunn av sosiale krav og mangel på verdighet i innbyggernes liv. Hittil har vi fått ytrings- og pressefrihet. Men revolusjonen hadde tre mål: Frihet, sosial rettferdighet og verdighet. De to siste mangler. Vi er nødt til å bedre økonomien og ha en rettferdig utvikling i alle landets regioner, sier Abassi.

- Vi har fått til en demokratisk overgang og har hatt frie og rettferdige valg. Men folk venter ennå på en økonomisk overgang. Vi må alle jobbe hardt for å svare på alle de unges håp. Ingen har verdighet om de ikke har jobb. Det er helt avgjørende at vi får en bedre økonomi, sier næringslivets kvinne.

Les Dagbladets saker om årets fredspris: • Fredelige kamphaner
• Fredspris-landet Tunisia er det landet som har flest fremmedkrigere i IS
• Dagbladet i revolusjonsbyen Sidi Bouzid: - Livet er verre enn før revolusjonen

FREDSVINNERNE PÅ PLASS:  Den «tunisiske kvartetten» vil i dag bli hedret med Nobels fredspris i Oslo rådhus i dag. Under seremonien får de utdelt én medalje og ett diplom. I løpet av Oslo-oppholdet, får de i tillegg én hver. På bildet sitter Houcine Abassi, fagforeningssjef i UGTT, Mohamed Fadhel Mahfoudh, president i advokatforeningen, Abdessattar Ben Moussa, sjef for menneskerettighetsorganisasjonen LTDH, og Ouided Bouchamaoui. president i arbeidsgiverforeningen Utica. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FREDSVINNERNE PÅ PLASS: Den «tunisiske kvartetten» vil i dag bli hedret med Nobels fredspris i Oslo rådhus i dag. Under seremonien får de utdelt én medalje og ett diplom. I løpet av Oslo-oppholdet, får de i tillegg én hver. På bildet sitter Houcine Abassi, fagforeningssjef i UGTT, Mohamed Fadhel Mahfoudh, president i advokatforeningen, Abdessattar Ben Moussa, sjef for menneskerettighetsorganisasjonen LTDH, og Ouided Bouchamaoui. president i arbeidsgiverforeningen Utica. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
MØTTE PRESSEN:  Den «tunisiske kvartetten» vil i dag bli hedret med Nobels fredspris i Oslo rådhus i dag. Under seremonien får de utdelt én medalje og ett diplom. I løpet av Oslo-oppholdet, får de i tillegg én hver. På bildet sitter Houcine Abassi, fagforeningssjef i UGTT, Mohamed Fadhel Mahfoudh, president i advokatforeningen, Abdessattar Ben Moussa, sjef for menneskerettighetsorganisasjonen LTDH, og Ouided Bouchamaoui. president i arbeidsgiverforeningen Utica. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MØTTE PRESSEN: Den «tunisiske kvartetten» vil i dag bli hedret med Nobels fredspris i Oslo rådhus i dag. Under seremonien får de utdelt én medalje og ett diplom. I løpet av Oslo-oppholdet, får de i tillegg én hver. På bildet sitter Houcine Abassi, fagforeningssjef i UGTT, Mohamed Fadhel Mahfoudh, president i advokatforeningen, Abdessattar Ben Moussa, sjef for menneskerettighetsorganisasjonen LTDH, og Ouided Bouchamaoui. president i arbeidsgiverforeningen Utica. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media