SULT: En av de eldre kvinnene ved pleiehjemmet for eldre tigger etter mat fra folk som går forbi dem i Port-au-Prince. 84 eldre mennesker får nærmest ingen hjelp etter skjelvet. Foto: AP/Julie Jacobson/SCANPIX
SULT: En av de eldre kvinnene ved pleiehjemmet for eldre tigger etter mat fra folk som går forbi dem i Port-au-Prince. 84 eldre mennesker får nærmest ingen hjelp etter skjelvet. Foto: AP/Julie Jacobson/SCANPIXVis mer

- Vi er sultne, vi er så sultne

Like ved nødhjelp-flyplassen i Port-au-Prince ligger 84 gamle mennesker og sulter i hjel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Under to kilometer fra den internasjonale flyplassen i Port-au-Prince, der nødhjelpen kommer inn, ligger et pleiehjem for syke eldre.

Åtte dager etter monsterjordskjelvet i Haiti har de ikke fått noe nødhjelp. Hjemmet deres er ødelagt av jordskjelvet og de 84 overlevende ligger på bakken omgitt av rotter. De har nesten ikke noe mat eller drikke.

- Det er som om alle har glemt oss. Ingen bryr seg, sier Phileas Julien (78) til nyhetsbyrået AP.

NabohjelpHan fremstår som forvirret innimellom. Han er blind og sitter i rullestol, og har utnevnt seg selv som talsperson for gruppa.

- Eller kanskje de bare ønsker at vi sulter i hjel, legger han til.

Seks av beboerne døde under jordskjelvet tirsdag forrige uke. To har senere omkommet av sult og utmattelse. Da AP besøkte pleiehjemmet i går kjempet flere for sine liv.

Selv om ikke offiselle hjelpeapparater har vist interesse for de gamle, har privatpersoner forsøkt å bidra til hjemmet. Noen nye naboer har lagt ut senger og madrasser, så flere slipper å ligge på bakken. Pårørende og frivillige har bidratt med litt av sin egen mat, samt vasket og pleiet de som har det verst.

AP skriver at deres reporter har gitt dem vannflasker hver dag siden han oppdaget pleiehjemmet på søndag.

Fikk risMandag kom den brasilianske veldedighetsgruppa Viva Rio med en tank med rent drikkevann til de 59 kvinnene og 25 mennene som tilhører pleiehjemmet.

En av arbeiderne har også kommet med en 50-kilos sekk med ris til de eldre. Dette var deres første måltid siden skjelvet.

- Jeg fant den i et lager i nærheten, sier John Lebrun til byrået.

Siden har de ikke spist, ifølge Felice Colin (77).

- Vi er sultne, vi er så sultne, sier kvinnen.

En sykepleier har omsider kommet til hjemmet med noe medisinsk utstyr, men har allerede gått tom.

- De er i akutt behov for medisiner, sier Jesula Maurice.

MANGLER MAT: Bortsett fra noen frivillige får de eldre lite hjelp, til tross for at de befinner seg under to kilometer fra nødhjelpsentralen på flyplassen i Port-au-Prince. Foto: AP/Julie Jacobson/SCANPIX
MANGLER MAT: Bortsett fra noen frivillige får de eldre lite hjelp, til tross for at de befinner seg under to kilometer fra nødhjelpsentralen på flyplassen i Port-au-Prince. Foto: AP/Julie Jacobson/SCANPIX Vis mer