Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi er syke uten synlige sår»

Olivier og Henrikke overlevde flodbølgekatastrofen i Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det har fortsatt ikke gått helt opp for meg hva som skjedde, sier Olivier Munoz Puertas (33). Dagbladet møter ham og kona Henrikke Birkeland (33) på en kafé i Oslo sentrum.

26. desember 2004 er for alltid brent inn i hukommelsen deres. Bryllupsreisen i Thailand ble et mareritt. Puertas og Birkeland vurderte å feire jula på Phi Phi-øyene, men før jul fant de fram til det idylliske stedet Kamala Beach hotell i Phuket. De valgte å slå seg til ro der.

-  Det var et paradis, sier Puertas.

Redningsdåd

Så kom bølgen.

Hele verden fikk se videobilder av en svenske og en nordmann som desperat forsøker å hjelpe en eldre engelskmann og kona hans opp på en veranda. Bildene, som Dagbladet.no la ut på nettet, ble også vist av CNN, BBC, ABC, NRK, og TV 2.

Nordmannen på videoen var Olivier. Han visste ikke at redningsinnsatsen hans ble filmet. Bildene fikk han først se da han kom hjem.

-  Jeg fikk linken av en kompis. Han lurte på om filmen var hentet fra hotellet som vi bodde på. Jeg fikk helt bakoversveis da jeg studerte bildene.

De klarte å redde engelskmannen. Hardt skadd ble han kjørt til sykehuset liggende i en pickup. Kona hans fant de død ved bassenget. Henrikke og Olivier tok seg av skadde og mennesker i sjokk. Korridoren utenfor hotellrommet deres ble samlingssted.

Redd for ikke å bli trodd

Så kjente de at det luktet gass i hotellkorridoren. Gassrørene var lekk. Samtidig begynte det å gå rykter om en ny gigantbølge. Alt dette skapte panikk. De flyktet oppover i fjellsida. Mens de satt under åpen himmel, brøt panikken ut igjen. Henrikke ble sparket ned i kaoset som oppsto mens folk begynte å løpe for å komme seg lenger opp i fjellsida.

Henrikke og Olivier fulgte etter. De løp alt de kunne med hjernerystelse og ødelagt skulder.

-  Jeg trodde bølgen var noen meter bak meg mens jeg løp, sier Henrikke.

Dødsangsten sitter fortsatt i. Det tar lang tid å bearbeide inntrykkene.

-  Da vi kom hjem, var vi redde for å fortelle om opplevelsene. Vi fryktet at folk ikke ville tro på oss, sier Henrikke.

De var fast bestemt på å komme seg tilbake i jobb så fort som mulig. Henrikke måtte vente, hun var sykmeldt med skulderskaden. Men Olivier reiste på jobb like etter nyttår.

-  I ettertid ser jeg at jeg skulle tatt fri, forteller Olivier.

I dag går han på aktiv sykmelding, og jobber så lenge han orker. Henrikke er fortsatt sykmeldt. Ingen av dem sover noe særlig.

-  Jeg har mareritt hver eneste natt, sier Henrikke. -  Det er flest av de nettene man ikke sover godt, sier Olivier.

Fant hjelp selv

Paret legger ikke skjul på at det har oppstått gnisninger dem imellom. Til tider har det vært vanskelig å takle humørsvingningene. De klarer ikke å sette ord på hvorfor de reagerer som de gjør.

-  Jeg er blitt overemosjonell, forteller Olivier. Tårene kan plutselig presse seg på i de merkeligste situasjoner. Sånt har han ikke opplevd før.

Olivier og Henrikke fikk ikke tilbud om psykologhjelp da de kom hjem. Etter hvert som tida gikk, skjønte de at de trengte hjelp til å takle følelsene.

-  Det var ingen ekstra beredskap til å ta seg av oss, sier Henrikke.

Derfor meldte de seg på ei samtalegruppe med andre som overlevde bølgene i Thailand. Likevel sliter de. Folk flest tror de har fått god oppfølging fra myndighetene, og enkelte har vanskelig for å forstå at de fortsatt er preget av hendelsene.

-  Vi er syke uten å ha synlige sår, sier Olivier.Han er veldig fornøyd med forståelsen han har møtt på arbeidsplassen, men begge opplever at selvtilliten har fått seg en knekk. Det som var enkelt før, kan nå fortone seg som en stor utfordring. Småting som å huske ting er plutselig blitt vanskeligere.

-  Jeg vil alltid ha flashbacks og drømmer om dette, og jeg er klar over at det kan komme tilbakeslag, men jeg håper å være i jobb etter påske, sier Olivier.

REISER TILBAKE: Olivier Munoz Puertas og Henrikke Birkeland orker ikke vente lenger. I morgen reiser de til Phuket og Kamala Beach for å se hvordan det står til med lokalbefolkningen. Her er de i Spikersuppa i Oslo sentrum.