- Vi er trygge

Norske arbeidstakere føler seg trygge i jobben. Vi er minst redde i verden for å bli rammet av oppsigelser, viser ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Laila Vanneste og Bjørg Framnes (begge 52) er representative for nordmenns holdninger.

De er begge butikkmedarbeidere i Bogerud Tekstil i Oslo. Vanneste har vært i butikken i elleve år, mens kollegaen fikk jobben for ett år siden.

- Jeg syntes jeg var heldig som fikk ny jobb etter å ha passert 50 år. Jeg mistet min tidligere jobb på grunn av nedbemanning, og har fått erfare at det er kjempeviktig å ha en jobb man kan føle seg trygg i, sier Framnes.

Kvinnene tror de sitter trygt i butikkjobbene sine.

Klokkertro

Det er karriererådgivningsselskapet Right Management Consultants som har undersøkt hvor stor tiltro heltidsarbeidende over hele verden har til yrkeskarrieren sin. Flere tusen arbeidstakere i 17 land har svart på spørsmål om hvor sannsynlig det er at de vil bli oppsagt i løpet av det neste året.

Undersøkelsen viser at nordmenn har klokkertro på et stabilt arbeidsmarked i framtida: Bare 5,4 prosent tror de risikerer å miste jobben neste år.

Mest pessimistiske er britiske arbeidstakere. Hver tredje brite frykter for å miste jobben i nær framtid.

I USA tror en av fire arbeidstakere at det er ganske eller meget sannsynlig at de vil bli sagt opp i løpet av ett år.

Flere årsaker

Adm. direktør Endre Lima Løvås i Right Management Consultants peker på disse årsakene til nordmenn holdning:

Lav arbeidsledighet, økonomisk stabilitet, god beskyttelse av arbeidstakere og liten tradisjon for å bruke nedbemanning som virkemiddel for effektivisering.

Vil endre seg

- Denne holdningen vil trolig endre seg nå som arbeidsledigheten stiger, stadig flere bedrifter bruker nedbemanning som virkemiddel for å effektivisere og det åpnes for midlertidige ansettelser, sier Løvås til Dagbladet.

Han mener nordmenn er naive som har så sterk tiltro til at de sitter trygt i jobbene sine.

Selskapet utførte en tilsvarende undersøkelse for et halvt år siden.

Siden da er norske arbeidstakere bare blitt mer optimistiske: 5,7 prosent svarte den gang at de fryktet for å miste jobben.

- Et lavt rentenivå og en positiv retning i økonomien kan være en forklaring på at stadig flere ser lyst på jobbmarkedet, mener Løvås.

IKKE I RISIKOSONEN: Laila Vanneste og Bjørg Framnes er som nordmenn flest: De tror ikke at jobben er i faresonen.