- Vi er uavhengige og nøytrale

Putin kritiserte utenforstående for å antyde korrupsjon.

MØTTES I DAG: Den russiske statsministeren Vladimir Putin møtte i dag statsminister Jens Stoltenberg i Moskva for samtaler om blant annet den betente Telenor-striden. Foto: AP/Alexei Nikolsky
MØTTES I DAG: Den russiske statsministeren Vladimir Putin møtte i dag statsminister Jens Stoltenberg i Moskva for samtaler om blant annet den betente Telenor-striden. Foto: AP/Alexei NikolskyVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| MOSKVA (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg møtte i dag Russlands statsminister Vladimir Putin for å diskutere energi- og miljøpolitikk og ikke minst striden mellom Telenor og den russiske Alfagruppen.

- Jeg ga klart uttrykk for at vi vil unngå et tvanggssalg av Telenors aksjer i det russiske selskapet VimpelCom, sier Stoltenberg til Dagbladet og andre medier som møtte statsministeren etter samtalene.

Telenor har gjentatte ganger anklaget domstolen som har tatt arrest i aksjene for å handle i strid med russisk lov og mener korrupsjon kan ligge bak avgjørelsen og støtten til russiske Alfagruppen.

Ikke politisk
Stoltenberg understreket Russland og Norge er enige i at striden ikke er av politisk art.

- Vi har diskutert uenighetene mellom Alfagruppen og Telenor, og vi har en felles oppfatning: At det er selskapenes ansvar å komme frem til en felles løsning, sier Stoltenberg.

Det har vært spekulert i om Norge vil sette hardt mot hardt i saken og legge andre viktige samarbeid på is, for å presse gjennom en løsning i telneors favør. Det avviste Stoltenberg blankt i dag.

- Dette er en strid mellom to forretningsparter og de har styrer som kan si hva som er best å gjøre, det er ikke statens oppgave, utdyper han overfor Dagbladet.

Ingen garantier fra Putin
Putin kom ikke med noen garantier under pressekonferansen og Stoltenberg kunne heller ikke slå fast at faren nå er over.

- I denne saken er vi derfor helt uavhengige og nøytrale. Vår oppgave er å sikre at dette foregår innenfor rammene av loven, sier Putin.

Dermed henger fremdeles trusselen om tvangssalg av aksjer til en verdi på svimlende 11,6 milliarder kroner kroner over hodet på Telenor, der staten selv er største eier med 54 prosent.

- Det var viktig for meg å gå grundig gjennom og argumentere for de norske synspunktene, sier Stoltenberg.

Rettferdighet
Putin ville ikke svare direkte på hvilke muligheter han har til å gripe inn i konflikten mellom Alfagruppen og Telenor og stoppe tvangssalget av aksjene som domstolen i Omsk har tatt beslag i.

Han mente det er feilaktig å spekulere i om det russiske rettsvesenet i denne saken har latt seg bestikke av en part.

- Når det gjelder anklagene om korrupsjon, så er det en presumpsjon om at den anklagede er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Det er ikke korrekt å komme med slike anklager offentlig uten bevis, sa Putin.

Uavhengige
Putin kommenterte også konflikten. Da han fikk et spørsmål fra TV2 om Telenorsaken, spurte statsministeren først:

- Er dere et statlig TV-selskap?

- Nei, vi er TV2, en privat TV-kanal, svarte reporteren.

- Jeg spurte fordi den norske stat er bredt representert i forskjellige norske selskaper. Og særlig i olje- og gass-bransjen, sa Putin.

Han sa videre at den russiske regjeringen ikke har noen aksjer i verken VimpelCom eller Alfagruppen og mener det viser at den russiske staten i denne saken er nøytral.

Senere understreket Putin at Russland ønsker internasjonale investorer til landet.

Stor spenning
Det var i forkant av møtet knyttet stor spenning til om Putin ville komme med garantier eller løfter knyttet til å sikre Telenors milliardaksjer i den russiske telegiganten VimpelCom.

Da Russlands første- visestatsminister Viktor Zubkov forrige uke gjestet Norge mislyktes alle forsøk på å få innrømmelser i stridighetene mellom Telenor og russiske Alfagruppen.

- Dette er en strid mellom interne næringslivsparter. Saken må løses mellom dem, enten gjennom forlik eller i retten. Ikke fra politisk hold, mener Zubkov, ifølge dagensit.

Norge krever at Telenor-eide aksjer til en verdi av 11,6 milliarder kroner ikke tvangsselges av den russiske namsmannen. Aksjeposten er i russiske VimpelCom, der Alfagruppen er største aksjonær.

BÆRUM 20090318
Telenor s nyutnevnte landssjef i Russland, Ole Bjørn Sjulstad under informasjonsmøtet onsdag om Telenors situasjon og engasjement i landene  i sentral- og østeuropa
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
BÆRUM 20090318 Telenor s nyutnevnte landssjef i Russland, Ole Bjørn Sjulstad under informasjonsmøtet onsdag om Telenors situasjon og engasjement i landene i sentral- og østeuropa Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer