Jonas Gahr Støre

- Vi er under angrep

- Regjeringen står under angrep, sier Jonas Gahr Støre. En vel så stor frykt er at et angrep skal ramme hjertet av det digitale Norge, i Brønnøysund.

HELE REGISTERET: Statsminister Jonas Gahr Støre på talerstolen under et besøk til Brønnøysundregistrene og Digdir i Brønnøysund. Foto: Heiko Junge / NTB
HELE REGISTERET: Statsminister Jonas Gahr Støre på talerstolen under et besøk til Brønnøysundregistrene og Digdir i Brønnøysund. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

BRØNNØYSUND (Dagbladet): Brønnøysundregistrene er selve symbolet på det norske, desentraliserte demokratiet. Men, det viser det seg, også å være et virkelig sted, der det jobber virkelige mennesker. Og mandag fikk de besøk av statsministeren.

- Vi har en verdensledende og unik registerkultur i Norge, sier Støre, foran ansatte i Brønnøysundregistrene og Digitaliseringsdirektoratet.

Foran ham satt folk som jobber med Altinn, Samordnet registermelding og ID-porten. Hele den digitale livsreisen fra krybbe til grav i det norske sosialdemokratiet. Men det er en slange, eller i det minste et datavirus, i paradis:

- Marerittet er et angrep som rammer våre tjenester, sa Tor Arild Sunnevåg, seksjonssjef i Digitaliseringsdirektoratet, og slo fast:

- Uten registre, fellesløsninger og Altinn, stopper Norge.

- Under angrep

Statsminister Støre varslet en skjerping av sikkerhetsarbeidet.

- Jeg leder nå en regjering som egentlig står under angrep. Vi har tolv departementer som har vært utsatt for angrep i sommer. Det illustrerer en sårbarhet som vi må ta konsekvensene av.

I Norge er det ikke storebror, men Brønnøysund som ser deg. Uten at det ser ut til å plage folk.

- Tillit vi har til offentlig sektor er kjernen i samfunnstilliten, sa Støre, og understreket hvor glad han er for at landets digitale arkivskap ligger i Brønnøysund.

PÅ TUR: Statsministeren besøker Nord-Norge i begynnelsen av denne uka. Foto: Heiko Junge / NTB
PÅ TUR: Statsministeren besøker Nord-Norge i begynnelsen av denne uka. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Vi valgte det slik fra 1980 og utover – at vi bruker hele landet. Det er en investering i å ta landet i bruk, sier Støre.

- Kommer til å gjøre grep

Over en croque monsieur på en kafé i Brønnøysund, utdyper statsministeren.

- Uten Altinn stopper Norge. Er det bra?

- Det er et eksempel på at teknologi med enestående muligheter for effektivisering og god nytte for demokratiet, også kan vendes til noe mindre godt. VI må hele tida minne om sikkerhet og beredskap. Men digitaliseringen sparer samfunnet for store ressurser, samtidig som det gir en sårbarhet.

- Vi kommer til å gjøre grep som løfter digitaliseringen i politikken. Da hører sikkerhet og beredskap også med, sier Støre.

Heller ikke statsministeren slipper unna: Jonas Gahr Støre har selv tre oppføringer i Brønnøysundregistrene, (styreleder i Arbeiderpartiet, styreleder i Fremstø AS og styremedlem i Ytrebø Vann- og Avløpslag).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer