- Vi er uten ansvar og fortvilet

Hus over hele landet kan bli mørklagt av streik i strømselskapene. Men arbeidsgiverorganisasjonen kan ikke gjøre noe for å stoppe det.

Skjørt: Feil i strømnettet vil ikke bli rettet nå som fagforeningen El og It har tatt ut 977 ansatte i kraftselskaper over hele landet i sympatistreik. De streiker for at 73 ansatte i it-bedriften Atea skal få tariffavtale.  Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
Skjørt: Feil i strømnettet vil ikke bli rettet nå som fagforeningen El og It har tatt ut 977 ansatte i kraftselskaper over hele landet i sympatistreik. De streiker for at 73 ansatte i it-bedriften Atea skal få tariffavtale. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strømkunder i store deler av Norge er truet av at feil på strømnettet ikke vil bli reparert om strømmen går. Lederen i Energi Norge, Oluf Ulseth, er fortvilet. Kraftsjefen presses med at 977 ansatte i kraftselskapene han representerer nå er tatt ut i sympatistreik. De streiker for at 73 ansatte i datakonsulentselskapet Atea skal få tariffavtale. Problemet er bare at Ulseth ikke har noe med Atea å gjøre. Selv om de ansatte er fagorganiserte, er nemlig Atea ikke medlem i arbeidsgiverforeningen.

- Vi er rammet av en konflikt som ikke har noe med oss å gjøre og her kan vi ikke gjøre noe som helst. Ikke fordi vi ikke vil, men fordi vi ikke kan, sier Ulseth til Dagbladet.

Sympatistreik
Kraftkonflikten i Norge ble trappet opp i natt da ansatte i tre nye energiselskaper ble tatt ut i sympatistreik til støtte for arbeidsstriden i IT-bedriften Atea. Dermed streiker totalt 1.050 ansatte i sju energiselskaper. Selskapene der ansatte er tatt ut i streik, leverer strøm til 620.000 kunder, ifølge arbeidsgiverorganisasjonen Energi Norge.

- Dette er en lovlig aksjon, men den er veldig urimelig. Det må være en sammenheng mellom de man tar ut og saken det gjelder. Her ligger det ansvar på begge parter i konflikten, men det er ikke noe ansvar hos oss, vi er bare fortvilet, sier Ulseth til Dagbladet.

Kamp for tariff
LO-forbundet EL og IT hevder de har tatt ut ansatte i kraftselskapene i streik fordi de er kunder hos Atea. Forbundsleder Hans O. Felix sier til NTB at kjernen i konflikten er kampen for å få en tariffavtale med AFP for Atea-ansatte, men bedriften hevder at et flertall av de 1.650 som arbeider der ønsker å beholde dagens ordninger.

EL & IT har tatt ut 73 av sine 83 medlemmer i streik i Atea. Fordi bedriften ikke er medlem av en arbeidsgiverorganisasjon, må arbeidstakerorganisasjonen forhandle direkte med Atea. Han sier at LO-forbundet han leder er villig til å gå så langt som det er nødvendig for å få en avtale på plass.

- Tvungen lønnsnemnd får myndighetene ta stilling til. Vi følger vårt opplegg som vi tegnet kartet til fra dag én. Vi har varslet uttak for atskillig flere enn det vi har tatt ut til nå. Det kan komme flere. Vi beklager at dette rammer tredjeperson, sier forbundsleder Hans O. Felix til NTB.
Strømløse
Arbeidsgiverorganisasjonen fortviler over situasjonen.
- Vi kan ikke levere det EL og IT krever. Ikke fordi vi ikke vil, men fiordi vi ikke kan, sier Oluf Ulseth til Dagbladet.

Fagforbundet EL & IT har tatt ut 450 ansatte i Lyse (Rogaland), Haugaland Kraft (Rogaland) og Statnett i streik. I Statnett dreier det seg om 217 ansatte som er medlemmer i EL & IT.

- Det betyr at vi ikke har beredskap til å rette feil i sentralnettet. Vi kan ikke lenger gå god for sikker forsyning av strøm i Norge, sier konserndirektør Øivind Rue i Statnett i en pressemelding.

Streiken medfører at strømbrudd og andre feil i kraftsystemet ikke blir rettet, med mindre det står om liv og helse. Rundt 300 mennesker ulike steder i landet har vært strømløse ett døgn eller mer som følge av streiken. De fleste har imidlertid fått strømmen tilbake, ifølge Energi Norge.

- Alvorlig situasjon
Medlemmene som tirsdag tas ut i Statnett, omfatter ifølge Statnett-sjefen praktisk talt hele den operative beredskapen for sentralnettet som sikrer driften av kraftsystemet i Norge.

- Dette er Statnetts vurdering. Statnett ønsket at vi skulle ta ut omtrent halvparten av dem vi har varslet for. Det ville vi ikke akseptere. Når uttakene har startet tirsdag, vil vi ha 24 timers beredskap når det gjelder behandling av dispensasjonssøknader, sier forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT til NTB.

Tirsdag 7. mai ble rundt 600 ansatte i selskapene BKK (Hordaland), Skagerak Energi (Telemark og Vestfold), Eidsiva (Hedmark og Oppland) og Troms Kraft (Troms) tatt ut i sympatistreik.

- Dette er en meget alvorlig situasjon. Hvis det skjer en feil i nettet, har vi ingen til å finne eller rette opp feilen. Det betyr at store områder kan bli langvarig mørklagt med påfølgende fare for liv og helse. Sikker elforsyning er Statnetts ansvar og er livsnødvendig i et moderne samfunn, sier Rue.

Han opplyser at Statnett ba om et omfattende generelt unntak fra streiken for å sikre forsyningssikkerhet uten å få det innvilget.

— Dette gjorde vi fordi vi ikke anser det forsvarlig å sikre det norske kraftsystemet gjennom enkeltdispensasjoner, sier han.

Strømleder: Oluf Ulseth leder Norsk Energi. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
Strømleder: Oluf Ulseth leder Norsk Energi. Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer