- Vi er utrygge og livredde

KUTA/OSLO: Aktivitetsleder Catrine Hole (22) og kjæresten Frank Gierde (26) hadde utestedene Sari Club og Paddi's som faste tilholdssteder. Egentlig skulle vi alle vært døde nå, sier kjæresteparet til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møtte paret, som har bodd på Bali i åtte måneder, ved ruinene av det som var de mest populære utestedene på Bali.

- Disse stedene var vi alltid på. Det er helt uvirkelig å se at alt er borte, sier de. Hele kvartalet ser ut som en krigssone. Ruinene, forvridde bildeler og vrakgods ligger strødd som stille skrik i den kveldsmørke og nesten folketomme partygata. Blodsprut har festet seg til bakken og bygninger i flere hundre meters radius. Ved det nesten to meter dype bombekrateret holder kjæresteparet rundt hverandre mens de kjemper mot gråten.

Livredde

- Jeg har verken spist eller sovet. Alt er bare forferdelig. Vi føler oss utrygge og livredde. Hver gang en bil eller moped kjører forbi er vi redde for å bli skutt på eller at en bombe skal gå av, sier Catrine.

Terrorangsten har for lengst festet seg i ferieparadiset. Etter selv å ha studert ved Bali studiesenter, fikk hun jobb som aktivitetsleder på senteret. Av de 121 norske studentene er fire skadd:

- Hadde dette vært en vanlig lørdag, ville minst halvparten av oss vært på disse stedene og helt sikkert blant de døde. Men akkurat denne lørdagen var spesiell. Fredag hadde vi nemlig veldedighetsfest, hvor alle var med til langt på natt. Derfor var de fleste slitne lørdag, og gjorde andre ting framfor å gå ut på byen.

Selv dro hun og Frank til den andre siden av øya. De hadde tatt inn på hotell da de fikk sjokkmeldingen.

- Vi kastet oss i bilen for å reise tilbake og hjelpe til. På radioen hørte vi først om en bombe, så to og tre. Det var helt uvirkelig, sier Catrine.

Den første oppgaven var å få oversikten over egne studenter.

- Jeg ble sittende med en av jentene som var stygt skadet. Flere hadde blodsprut i ansiktet. Sammen med fem andre hadde jenta spist middag på et sted bare 30 meter unna eksplosjonen, forteller hun og peker på et gapende hull i ruinene.

- Veggen hadde rast sammen, men utrolig nok overlevde alle. Jeg tror aldri jeg kunne ha tilgitt meg selv hvis noen av våre ble drept.

Sliter med traumer

Sjokket har preget alle på senteret. Fire av studentene er på sykehus med skader. Mange var i nærheten når det smalt, og ble øyenvitner til de grufulle scenene.

- Det er innmari tøft for dem som har sett dette. Familiene hjemme er selvfølgelig bekymret og fortvilte. De vil ha barna sine hjem. Flere av oss planlegger å reise. Andre vil bli for å snakke ut om opplevelsene med folk som har vært i den samme situasjonen, forteller Catrine.

Venter på svar

I et rom på Amanda Resorts Hotel sitter flere av studentene og småprater. De er utmattede, men får ikke sove. Ingen vil være alene, men søker trøst hos hverandre. Søndag ettermiddag kom en kvinne fra utenriksdepartementet og skrev dem opp på en evakueringsliste. Men de vet ikke om de må dra, eller om det er trygt å bli.

- Vi vet ingenting, men det ryktes at flyplassen skal stenges, sier de til Dagbladet.

- Jeg har ikke bestemt meg for om jeg vil dra hjem ennå. Jeg vil prøve å bearbeide det her. Norge blir liksom litt for fjernt, da blir jeg vel aldri kvitt inntrykkene, sier Catrine.

- Jeg tror dette har knyttet oss veldig sammen, men det er fortsatt helt uvirkelig. Det er som å leve i en film, sier Ingvild Simonsen.

På TV-skjermene ruller de samme grusomme bildene av ruiner, lik og gråtende mennesker. Stemningen er dyster. Oppholdet på paradisøya har tatt en brå vending. De er engstelige og redde. Men framfor alt glade for å være i live.

- UVIRKELIG: Catrine Hole (23) og kjæresten Frank Gierde (26) klarer ikke å holde tårene tilbake der de står i ruinene av utestedet som de har vært på så mange ganger selv. I dag er det bare et to meter dypt krater igjen.