- Vi er vel forlikte forlikte

Statsminister Kjell Magne Bondevik skal i sommer ha gitt uttrykk for stor skuffelse og frustrasjon over uberegnelighet og egenmarkeringer fra Venstre-leder Lars Sponheim. Men Sponheim avviser at de to har kommunikasjonsproblemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en presset situasjon i sommer skal Bondevik ha fortalt noen av sine nærmeste at Sponheims mediemarkeringer var veldig problematiske. Men Sponheim ville ikke i går ta på seg noe skyld i forbindelse med statsministerens sykemelding.

- Jeg snakker ofte med statsministeren og vi er vel forlikte. Vi to hadde seinest et møte søndag kveld, sier Sponheim. Han vil imidlertid ikke gå nærmere inn på hva møtet dreide seg om.

Sterke følelser

I intervjuer med Adresseavisen og Sunnmørsposten ga Kjell Magne Bondeviks eldre bror, Audun Bondevik, i går uttrykk for at interne oppgjør med regjeringskollegaer er noe av det som har slitt mest på Bondevik.

- Angrep bakfra og utspill fra egne statsråder har gått sterkt inn på ham. En del av disse utspillene har han måttet ta opp direkte med hver enkelt av dem.

- Kjell Magne er meget fintfølende og redd for å såre noen. Jeg vet det har gått sterkt inn på ham, sa storebroren.
Lars Sponheim er en av dem som har hatt flere egenmarkeringer - blant annet da han i sommer sa at Venstre hadde nådd smertegrensa i næringspolitikken.

- Føler du deg mistenkeliggjort av slike utsagn fra Bondeviks eldre bror?
- Jeg føler meg verken angrepet eller mistenkeliggjort. Men jeg kan forstå at det er sterke følelser i sving i en slik spesiell situasjon, sier Sponheim.

Internt oppgjør

Etter det Dagbladet kjenner til, har Bondevik oppfattet Sponheim som mer usikret i forhold til regjeringskollegiet enn de andre partilederne i regjeringen. Men når han har reagert, har han gjort det internt:

- Jeg har ikke behov for å sette mine statsråder på plass. Det er ikke på den måten jeg vil utøve mitt lederskap. Det vil jeg gjøre internt overfor mine statsråder, sa Bondevik i juli.

Lojal

Venstres parlamentariske eder Gunnar Kvassheim sier at Lars Sponheim har opptrådt forbilledlig.

- Alle partilederne har opptrådt meget disiplinert i regjeringen. Lars Sponheim har taklet både store kutt i eget fagområde og andre vanskelige spørsmål meget lojalt.
- Seinest under Venstres sentralstyremøte i Egersund sa Sponheim at det viktigste nå var å tone ned egenmarkeringer for å bidra til stabilitet i norsk økonomi, sier Kvassheim.