- Vi er veldig flaue over Mugabe

Men Afrikansk Union vil ikke fordømme politiets mishandling av opposisjonsleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lederen for Afrikansk Union (AU), Ghanas president John Kufuor, sier at organisasjonen synes situasjonen i Zimbabwe er svært pinlig og at de gjør alt de kan for å forbedre den. Uttalelsen kommer etter at det internasjonale samfunnet har reagert kraftig på zimbawisk politis arrestasjon og mishandling av opposisjonsaksjonister etter en fredelig demonstrasjon i helgen, melder nyhetsbyrået AP.

Demonstranter, inkludert opposisjonsleder Morgan Tsvangirai, ble slått og mishandlet både under pågripelse og i arresten. Tsvangirai fikk brudd i kraniet som følge av politiets voldsbruk. Volden har på ny trukket oppmerksomheten mot situasjonen i Zimbabwe og den stadig mer autoritære presidenten Robert Mugabe. Han anklages av opposisjonen for undertrykkelse, korrupsjon og for å være ansvarlig for omfattende matmangel og inflasjon på 1600 prosent - den høyeste i verden.

- Det er veldig ukomfortabelt og Afrika er svært bekymret, situasjonen i Zimbabwe er rett og slett pinlig , sa Kufoor under en tale i London i dag.

Han understeker viktigheten av at verden ikke tror at Afrika bare sitter og ser på det som skjer i Zimbabwe. Men Kufour ville ikke fordømme president Mugabes regime, selv om han under talen ble avbrutt hele fire ganger av zimbabwiske demonstranter som krever at han fordømmer Mugabe.

Press på Sør-Afrika

Sør-Afrika, som er ledende både økonomisk og politisk i regionen, har fulgt et såkalt stille diplomati i forhold til Mugabes regime. De argumenterer med at å jobbe bak scenen for å oppmuntre til reformer i Zimbabwe vil gjøre mer for landet enn en isolasjon av Mugabe.

Denne argumenatsjonen blir ikke godtatt av det internasjonale samfunnet, som mener at Sør-Afrika har makt til og bør gjøre noe for å bedre situasjonen.

- Jeg vet personlig at presidenten i Sør-Afrika prøver desperat å utøve innflytelse for å bedre situasjonen, sier Kufour.

BRUDD I KRANIET: Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai havnet på sykehus på grunn av politiets behandling. Alle foto: SCANPIX
BRUDD I KRANIET: Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai havnet på sykehus på grunn av politiets behandling. Alle foto: SCANPIX Vis mer

- Hensynsløst

Reaksjonene fra det internasjonale samfunnet har ikke latt vente på seg. I det USA-baserte TransAfrica forum, som jobber for utvikling og demokrati i Afrika, fordømmes Mugabe.

EU-presidentskapet sier i en pressemelding i dag at den zimbawiske regjeringen er ansvarlig for sikkerheten til de arresterte aktivistene. Og USAs utenriksminister Condoleeza Rice gikk i dag ut og krevde at opposisjonsaktivistene slippes ut av arresten.

- Nok en gang har verden fått sett at Robert Mugabes regime er hensynsløst og undertrykkende, og at de bare skaper lidelse for Zimbabwes innbyggere, sier Rice.

I Storbritannia gikk William Hague i Conservative Party ut og oppfordret den britiske regjeringen og resten av EU til å innføre økonomiske sanksjoner mot Zimbabwe. Han ba også statsminister Tony Blair om å oppfordre den sørafrikanske regjeringen til å bruke sin påvirkning for å gjøre noe med forholdene i Zimbabwe.

- PINLIG: Lederen for Afrikansk Union John Kufuor, er flau over Zimbabwe. I dag hadde han møte med Tony Blair.
FORDØMMES: President Robert Mugabes regime fordømmes av blant annet FN, EU, USA og Norge.
SØR-AFRIKA: Befolkningen demonstrerer for å vise sin avsky for Mugabe, men den sørafrikanske regjeringen vil ikke fordømme regimet i nabolandet.