- Vi er veldig glade for at retten slår fast at jentene ikke hadde noen skyld i dette

Tirils far etter Bjørkelangen-dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): - Det viktigste for oss er at han ble dømt for grov uaktsomhet, sier Thor-Åge Bølge, far til Tiril Alette Huser Bølge (11), som ble påkjørt og drept på Bjørkelangen i januar i fjor.

En 48 år gammel mann ble i dag dømt til fem måneders fengsel for uaktsom drap, etter at han kjørte på og drepte Tiril og venninnen Sara Holmedahl Sandsmark (13).

- Ansvaret lå hos tiltalte Tingrettsdommer Anja Bech slo fast at 48-åringen hadde tid til å bremse og at han ikke tilpasset kjøringen etter forholdene. Tirils far var lettet etter dommen. 

- Vi er veldig glade for at retten slår fast at jentene ikke hadde noen skyld i dette, sier Thor-Åge Bølge.

Det samme gjelder de etterlatte etter Sara.

- Det er viktig for familien å få en bekreftelse på at hele ansvaret lå hos tiltalte. Det var viktig for dem å få en bekreftelse teoriene som tiltalte la fram i retten ikke stemte. De er lettet, sier Christian Lundin, familiens bistandsadvokat, til Dagbladet.

Grov uaktsom handling Mannen sa i retten at han ikke husket hva som hadde skjedd, men at han kunne ha blitt blendet, at hesten hadde skjenet ut i veien eller at han fikk et illebefinnende. Retten tror ikke på noen av teoriene, men legger til grunn at 48-åringen hadde planlagt å kjøre forbi de to jentene som var ute på tur med hest og vogn, men at han hadde for høy fart da han oppdaget at det kom en bil mot. Mannen forklarte nettopp dette på stedet rett etter kollisjonen.

REVET BORT: Sara Holmedahl Sandsmark (t.v.) og Tiril Bølge Huser mistet livet bare 13 og 11 år gamle etter en ponnitur på riksvei 229 på Bjørkelangen 11. jabnuar i fjor. Foto: Privat.
REVET BORT: Sara Holmedahl Sandsmark (t.v.) og Tiril Bølge Huser mistet livet bare 13 og 11 år gamle etter en ponnitur på riksvei 229 på Bjørkelangen 11. jabnuar i fjor. Foto: Privat. Vis mer

Retten mener påkjørselen var en grovt uaktsom handling.

I dommen slås det fast at mannen feilvurderte situasjonen, og at det ikke finnes noen god forklaring på hvorfor det skjedde. Retten mener jentene og hesten var tilstrekkelig synlig til at en oppmerksom sjåfør kunne lagt merke til dem. 

- Han kan bebreides for å ha planlagt en forbikjøring, uten å sjekke om det kom motgående trafikk. Han tilpasset ikke kjøringen til forholdene. Det er ikke snakk om et øyeblikks uoppmerksomhet, sier Bech.  

- Straff som forventet 48-åringen fikk en måned mindre fengsel enn aktors påstand. På spørsmålet om han vil anke, tok han betenkningstid.

- Jeg håper veldig vi er helt ferdige med saken nå, sier Bølge, som ikke hadde noe å utsette på straffen.

- Det er helt greit at han fikk fem måneder. Det var som forventet fra vår side. 

 48-åringens forsvarer Gunhild Lærum sier de vil bruke de to neste ukene til å gå gjennom dommen. Hun sier saken har vært en stor belastning for tiltalte, som bor i samme bygd som de etterlatte. 

DE ETTERLATTE: F.h.:  Bistandsadvokat Christian Lundin, Kjersti Sandsmark (mor til en av Sara), bistandsadvokat Frode Sulland,  Thor-Åge Bølge og Ann Kristin Huser (foreldre til Tiril).
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
DE ETTERLATTE: F.h.: Bistandsadvokat Christian Lundin, Kjersti Sandsmark (mor til en av Sara), bistandsadvokat Frode Sulland, Thor-Åge Bølge og Ann Kristin Huser (foreldre til Tiril). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer