Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi er veldig optimistiske

Forhandlerne i Nigeria tror på snarlig løslatelse av nordmennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To nordmenn og to ukrainere ansatt i det norske rederiet Trico Supply AS ble i går kidnappet utenfor kysten av Nigeria. De to nordmennene Jarle Johansen og Roger Bjerkås er i 40-årene og kommer fra Kristiansund og Ålesund.

Nå tror ambassaden, rederiet og de som forhandler med kidnapperne at nordmennene snart blir satt fri.

- Vi er veldige optimistiske. Forhandlingene er på et nivå som både våre spesialister og kidnapperne er fornøyde med, sier direktør Bjørn Endresen i Trico Sypply til Dagbladet.no.

Jobber døgnet rundt

Fra kontoret på Fosnavåg jobber direktøren døgnet rundt for å følge arbeidet med å løslate de fire kollegene. Firmaet har nå vært i kontakt med sine kidnappede medarbeidere, og de skal etter forholdene ha det bra.

- Vi har vært i kontakt med dem, og håper at denne kontakten skal kunne utvides. jeg håper vi får snakke med dem over telefon. Det vi bekymrer oss for er at vi må få inn mat og vann til dem. Det jobber vi med samtidig som vi jobber med å få de løslatt.

Vanligvis løses slike saker seg gjennom utbetaling av løsepenger, men Endresen sier det hittil ikke er fremsatt noe krav fra kidnapperne.

- Vi har ikke fått noen krav fremsatt mot oss.

image: - Vi er veldig optimistiske

Ikke løsepenger

Ifølge den norske ambassadøren i hovedstaden Abouja, Tore Nedrebø, er det et lokalsamfunn i delstaten Bayelsa som har sagt at de holder nordmennene fanget.

- Det er ikke snakk om løsepenger. Det dreier seg om at dette lokalsamfunnet ønsker å bli del av et avtaleverk som andre grupper i lokalsamfunnet har fått i stand med det nigerianske oljeselskapet som samarbeider med Trico Supply, sier ambassadør Nedrebø til Dagbladet.no.

Også Nedrebø sier han tror det går mot en snarlig løsning i kidnappingssaken.

- Vi har hatt positive samtaler. Nå er en representant fra ambassaden på vei til havnebyen Port Harcourt for å bistå Trico Supply, sier Nedrebø.

Tung ventetid

Hjemme i Norge sitter familien til de to kidnappede og venter. Meldingen om kidnappingen i Nigeria skapte sjokk og fortvilelse. På Giske utenfor Ålesund sitter Jarle Johansens kone og venter. Sammen har de to en halvannet år gammel sønn.

- Jarles kone tok meldingen om kidnappingen fryktelig tungt. Hun trengte all den hjelp og støtte vi i familien kunne gi henne, sier Jarles far, Olav Johansen til VG.

Hun skal ha snakket med ektemannen på telefonen tirsdag - bare timer før den dramatiske kidnappingen. Også familien til maskinsjef Roger Bjerkås tok beskjeden om kidnappingen tungt. 40-åringen har også tidligere seilt i urolige områder.