HOLDER SNØEN UNNA Melkebonde Reidunn Oline Skadsem på Jæren forteller at de foreløpig har klart å holde snøen unna, men er spent på stormen som er på vei. Foto: Privat
HOLDER SNØEN UNNA Melkebonde Reidunn Oline Skadsem på Jæren forteller at de foreløpig har klart å holde snøen unna, men er spent på stormen som er på vei. Foto: PrivatVis mer

- Vi er veldig spente nå før stormen

Melkebønder på Jæren risikerer å måtte kaste tusenvis av liter med melk hvis melkebilene ikke kommer fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jæren i Rogaland er spesielt utsatt for den sterke vinden når det nå blåser opp til storm på Vestlandet, og flere bønder frykter de blir nødt til å kaste flere tusen liter melk hvis melkebilene ikke kommer fram.

- Heldigvis var melkebilen her i morges, så vi får håpe den kommer fram neste gang også. Vi produserer rundt 1000 liter melk om dagen, så det er mye som må kastes hvis ikke melkebilen kommer, sier melkebonden Reidunn Oline Skadsem til Dagbladet.

Hun driver Skadsem gård på Jæren, men forteller at gården heldigvis ikke ligger altfor langt unna allfarvei.

- Vi er spente på stormen som er på vei. Foreløpig har vi klart å holde snøen unna, men vi regner med at vi må skalke vinduene etterhvert. Vi har godt over 100 dyr her på gården, sier Skadsem.

Hyggelig med snø Til tross for stormen som er på vei, synes Skadsem det er hyggelig med snø på Jæren.

- Det er jo ganske kjekt. Jeg tror det har kommet 40-50 centimeter her, og det er virkelig ikke ofte. Det er jo noen som ikke kommer seg på jobb, men vi har hatt det verre før. Jeg husker en gang da ungene var små, og vi var nødt til å hente dem på skolen med traktor, sier Skadsem.

Odllaug Nese, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, forteller at det det allerede er målt sterk kuling på Jæren.

RYDDER SNØ: En mann rydder snø i veien på Sandnes. Foto: Leserbilde
RYDDER SNØ: En mann rydder snø i veien på Sandnes. Foto: Leserbilde Vis mer

- Jæren er spesielt utsatt fordi det ikke er noe som tar av for vinden, og det blåser ganske kraftig der allerede, sier Nese.

Storm på vei Statens vegvesen klarer ikke å få brøytemannskap ut på alle de små veiene, og er nødt til å prioritere hovedveiene i Rogaland. Nå oppfordrer de folk i Jæren-området til å holde seg hjemme.

- Det er ikke nedbør som skaper problemer nå, men vinden. Det blåser allerede liten kuling, og det er meldt full storm utover kvelden. de små fylkesveiene blåser igjen før du vet ordet av det, sier Jan Marøy, vaktoperatør i Statens vegvesen.

Stormen bringer ikke med seg uvanlig mye nedbør, men det er den kraftige vinden, kombinert med rekordstore mengder med snø i Rogaland, som vil skape enda mer problemer.

- Snøfokken er helt klart den største utfordringen for folk og trafikk, sier Skadsem.

SNØKAOS: Det blåser opp til storm i Rogaland. Her fra Stavanger i går. Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix
SNØKAOS: Det blåser opp til storm i Rogaland. Her fra Stavanger i går. Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix Vis mer