- Vi er veldig triste

SKI (Dagbladet): - Vi er veldig triste. Nå må vi få rydde og ordne opp sammen med dem vi er glade i, sier en tydelig sliten og sorgtung Yngve Hågensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seint i går ettermiddag kommenterte han det sørgelige synet som møtte ham og kona da de kom hjem fra Sør-Afrika.

- Hva tror dere jeg tenkte da jeg fikk meldingen tirsdag kveld? Nei, prøv og sett dere inn i en slik situasjon selv. Det er bare fælt, sa Hågensen.

Familien har lidd store tap i husbrannen. Så var det da også en beveget LO-leder som prøvde å sette ord på opplevelsen, mens kona Astrid, datteren Kari Helen (25) og sønnen Harry Bruno (29) sto sorgtunge og hørte på.

Hvor skal de bo?

Ennå vet ikke LO-lederen og kona hvor de skal bo. Men en stor og varm omgangskrets er godt å ha i dagene som kommer. For familien er innstilt på å komme i gang med oppryddingen i den brannherjede eneboligen på Ski så fort som mulig. Allerede over helga regner Yngve Hågensen med å være på plass på kontoret på Youngstorget igjen.

Men at det skulle bli alvor av branntruslene som både han og lederen i Fellesforbundet, Kjell Bjørndalen, fikk 10. februar, var langt mer enn han hadde drømt om.

- Vi skaffet alarmer, særlig med tanke på at vi skulle reise til Sør-Afrika, sa en solbrun Hågensen i går.

Med en halvmeter snø på tomta, var det alt annet enn vårtemperatur han og kona møtte da de kom hjem. Ekteparet landet på Gardermoen klokka 11.57 i går formiddag etter en mange timer lang flytur fra Durban.

På flyplassen ble LO-lederen, kona Astrid, Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen og kona Unni møtt av polititjenestemenn fra Gardermoen og Follo politidistrikt.

Hågensen orket ikke å møte pressefolk etter den anstrengende flyturen. Han ble derfor smuglet ut bakveien og inn i en ventende bil. Derfra ble han og kona kjørt til Ski, der de ved 13.30-tida kom fram til det utbrente huset sitt.

Brannherjet

Sotete vinduer og sprengte glassflater er de mest iøynefallende brannmerkene på husets utvendige fasade.

Inne i boligen har brannen herjet langt mer ugjestmildt. Totalskadd er politiet betegnelse. Bare enkeltgjenstander har sluppet unna flammenes illsinte herjinger. Og det som ikke er svidd, er ødelagt av røyk og sot.

Men noen familieklenodier har LO-sjefens barn allerede greid å bære vekk fra det brannherjede huset. Det er blant annet bilder som forhåpentligvis kan repareres.

Trøstepinne

En tydelig sliten Yngve Hågensen og kona Astrid ble møtt av barna sine da de kom hjem. Ekteparet var inne i huset omtrent et kvarters tid, før Astrid først kom ut og gikk rett over til nabohuset. Fru Hågensen fikk med seg bunaden sin. Noen minutter seinere kom Yngve Hågensen ut fra det totalskadde huset. Med sigaretten som trøstepinne i den høyre handa og bæreposen med LO-logoen i den andre, ruslet han ned til politisperringene på nedsiden av det utbrente huset.

- Er det greit at dere kommer tilbake klokka 18? spurte han pressen.

- Da har jeg både fått roet meg litt og fått et bedre overblikk, sa han før han snudde og ble forent med familien sin på den andre siden av veien.

Familien Hågensen har bodd i huset i Lysnevegen i en mannsalder. Nå står bare skallet igjen.

bjorg.aftret@dagbladet.no