«Vi er verdens beste ammeland, mammaland og pappaland»

Ny måling gir SV-statsråden støtte til å beholde fedrekvota.

FOLKET VIL HA KVOTA: Uansett inntekt, utdanning, alder eller kjønn er det et klart flertall for å beholde fedrekvota, viser ny måling gjort for Dagbladet. For SVs barne- og likestillingsminister betyr det at folket setter pris på likestiling. Her er Inga Marte Thorkildsen i Arendal denne helga med sønnen Johan (3). Foto: Øistein Norum Monsen
FOLKET VIL HA KVOTA: Uansett inntekt, utdanning, alder eller kjønn er det et klart flertall for å beholde fedrekvota, viser ny måling gjort for Dagbladet. For SVs barne- og likestillingsminister betyr det at folket setter pris på likestiling. Her er Inga Marte Thorkildsen i Arendal denne helga med sønnen Johan (3). Foto: Øistein Norum MonsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallenes tale fra ny meningsmåling er klar:

Uansett inntekt, utdanning, alder eller kjønn er det et klart flertall for å beholde fedrekvota.

Barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen er godt fornøyd.

- Det er veldig bra. Det viser at folk setter pris på likestilling og forstår at valgfrihet for fedrene ikke kommer av seg selv. Vi har en fleksibel ordning som gir mulighet til å ta ut dagene over hele tre år. Det er påfallende at Høyre likevel hevder det er et stort problem for menn å ta ut permisjon, mens det aldri er et tema en gang at kvinner ikke klarer det, sier SV-statsråden.

Kvinner mest for Undersøkelsen utført av Ispos MMI viser at 52 prosent vil beholde fedrekvota og foreldrepermisjonen som i dag. 41 prosent mener fedrekvota godt kan forsvinne til fordel for en fri fordeling mellom mor og far. 

Det er kvinnene som er mest for at fedrene skal være hjemme med barna. Hele 56 prosent av dem er for dagens ordning, mens bare 37 prosent vil fjerne den. Også 49 prosent av mennene vil ha fedrekvota, mens hele 44 prosent mener den bør fjernes.

- Dette er i tråd med småbarnsundersøkelsen i 2010 som viser at et stort flertall ønsker av småbarnfedrene vil ha fedrekvota, sier Thorkildsen.

Samtidig er det også knappets mulig flertall for fedrekvota i aldersgruppen for nettopp småbarnsforeldre, 25 til 39 år. Der er 48 prosent for kvota og 47 prosent i mot.

KrF og Høyre imot Blant partiene er det SV som har flest tilhengere av fedrekvoten med hele 85 prosent. Ap og Rødt har 72 prosent. Velgerne som stemmer på de borgerlige partiene KrF, Høyre og Frp er klart imot.

Barne- og likestillingsministeren  har sett seg lei på kritikken fra de borgerlige partiene om at regjeringen ikke har noen ordentlig familiepolitikk.

- De siste årene er Norge kåret til verdens beste mammaland, verdens beste ammeland, verdens beste kvinneland, verdens beste pappaland og verdens nest beste land å bo i for barn. Likevel mener KrF, ofte med følge av Høyre og Frp, at den rødgrønne regjeringen svikter familien, skriver statsråden i en kronikk i Dagbladet i dag.

- Straffer barna Torsdag gikk Høyres familiepolitiker, Linda Cathrine Hofstad, knallhardt ut mot dagen foreldrepermisjonsordning og mente den straffer barna. Det får SV-statsråden til å se rødt.

- Det er godt gjort å påstå at en permisjonsordning som er blant de aller beste i verden straffer barna. Det er helt urimelig å påstå at vi er en trussel mot familien. Det er helt ulogisk!

- Snur alt på hodet Thorkilsen mener Høyre snur alt på hodet. Likestilling er ikke til hinder for god familiepolitik, men en forutsetning, mener hun.
 
- Jeg er veldig overrasket over at et parti som Høyre, som er opptatt av kunnskap og forskning ikke tar inn over seg at forskningen som viser at likestilling er bra for familien, og ikke minst barna. Likestilling gir større valgfrihet, større kvalitet på samlivet. Dessuten sier barna selv som har svart i undersøkeler at de ønsker seg mer tid med pappaene, ikke mindre, sier hun.

Vestlandet imot Dagbladets måling viser et flertall for fedrekvota, uansett utdannelse. Likevel er de som ivrer mest for fedrekvota blant de med høyere utdanning. Blant inntektsgruppen er det den laveste gruppen, husstander som tjener mindre enn 500 000 kroner, som er mest for dagens fedrekvota. Her vil hele 56 prosent beholde ordningen. Desto lenger nord man kommer i landet, desto mer for er man for å beholde kvota.

De som er mest i mot fedrekvota bor på Vestlandet. I tillegg tjener de godt. Hele 46 prosent av de som har en husstandsinntekt på over 800 000 vil fjerne fedrekvota. Men også her er det et flertall for å beholde kvota.

«Vi er verdens beste ammeland, mammaland og pappaland»