Vi er verdensmestre i tilfeldig sex

En ny internasjonal undersøkelse viser at nordmenn er på verdenstoppen i one-night-stands. Samtidig er vi dårligst i verden til å beskytte oss mot seksuelt overførbare sykdommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den årlige undersøkelsen er gjennomført av kondomprodusenten Durex for niende år på rad, og er den største internasjonale undersøkelsen av folks seksualvaner. Undersøkelsen omfatter 41 forskjellige land, og har et utvalg på 317 000 personer.

Slik er nordmenns sexvaner

- Debutalderen vår er 15,9 år.

- Nordmenn har sex gjennomsnittlig 98 ganger i året. Noe under det globale gjennomsnittet på 103.

- Norge kommer på syvende med gjennomsnittlig 12,1 seksualpartnere.

- 70 prosent av nordmennene oppgir å ha hatt en eller flere one-night-stands.

- 73 prosent oppgir å ha hatt ubeskyttet sex med en partner de ikke kjenner seksualhistorien til.

- Av nordmennene oppgir 21 prosent å ha hatt en seksuelt overførbar sykdom. Bare vietnamesere oppgir å ha hatt flere sykdommer av dette slaget.

- 48 prosent oppgir å ha hatt analsex, 44 prosent har hatt sex mens de har brukt vibrator, 26 prosent har brukt maske eller øyebind,

- Det mest hyppig brukte prevensjonsmiddelet er p-pillen. Kondomen kommer på andreplass.

- 44 prosent er fornøyd med sexlivet sitt. 53 prosent sier de ønsker å ha sex oftere.

- 31 prosent sier at de er eksperimentelle i sengehalmen.

- 58 prosent har hatt sex på fest, 34 i en park, 52 prosent har hatt det på toalett, 51 prosent i bilen, 20 prosent i et smug, 46 prosent i foreldrenes soverom og 17 prosent har hatt sex på jobb.

Kilde: Durex\' 2005 Global Sex Survey

Nordmenn topper lista i one-night-stands. 70 prosent av nordmennene oppgir å ha hatt tilfeldig sex en eller flere ganger, mens det globale gjennomsnittet ligger på 44 prosent.

Samtidig er vi dårligst i verden til å beskytte oss mot seksuelt overførbare sykdommer. 73 prosent har hatt ubeskyttet sex med en person de ikke kjenner seksualhistorien til. Det globale gjennomsnittet er 47 prosent.

Bekymret

- Jeg er bekymret, sier overlege i psykiatri og sexolog Haakon Aars til Dagbladet.

- Mange unge nordmenn tenker ikke på kjønnssykdommer når de skal ha sex, og innser ikke at ubeskyttet sex er en risikofaktor, sier Aars.

21 prosent oppgir å ha hatt en seksuelt overførbar sykdom. Bare vietnameserne oppgir å ha hatt flere seksuelt overførbare sykdommer enn nordmenn.

- Blant seksuelt overførbare sykdommer, er klamydia et stort problem i Norge. Det er høy forekomst av sykdommen, og jeg får inn mange pasienter som ikke kan få barn som følge av å ha hatt klamydia. Nå må det legges en strategi for å snu trenden, sier Aars.

Ikke redde for sykdommer

Også allmennpraktiserende lege Kjell Olav Svendsen er bekymret over nordmenns seksualvaner.

- At så mange nordmenn har ubeskyttet sex er skuffende. Jeg er ingen prinsippiell motstander av tilfeldig sex. Det er ikke noe galt i å virkelig ha lyst på en person. Problemet oppstår først når man ikke beskytter seg på en fornuftig måte, sier Svendsen.

- Hvis myndighetene vil gjøre noe med dette, må kondomer bli mer tilgjengelig og mer prisgunstige. I vårt rike land bør kondomer være gratis, mener Svendsen.

Svendsen mener nordmenns dårlige kondombruk henger sammen med at vi er mer bekymret for ufrivillig graviditet enn vi er for sykdommer.

-En risikosport

Venninnene Christine Svela (34) og Josefin Ayani (31) tror at nordmenns tilbøyelighet til å ha ubeskyttet sex henger sammen med en «det-ordner-seg» mentalitet, og en søken etter spenning.

- De fleste oppegående nordmenn er nok klar over farene ved kjønnssykdommer. Når man har det så godt som i Norge tror jeg mange driver risikosport med helsen, til tross for at de vet bedre. Mange trenger et «kick» i en hverdag av rutiner og stress, sier Josefin Ayani.

- Alkohol er helt klart en del av forklaringen på at nordmenn har mye ubeskyttet og tilfeldig sex. Å skylde på alkohol er likvel en tynn unnskyldning, sier Christine Svela.

Liberal norsk historie

Professor Bente Træen er skuffet over nordmenns dårlige evne til å beskytte seg selv.

- Nordmenns bruk av kondomer er utrolig lav. Dette henger sammen med at seksualakten har en romantisk oppskrift der kjønnssykdommer ikke spiller noen rolle, sier hun.

Hun mener nordmenns liberale seksuelle holdninger henger sammen med sosialstrukturen vår.

- Seksualvanene våre er preget av den historiske utviklingen av samfunnet. Landet vårt ble kristnet veldig sent, og vi beholdt lenge den norrøne lovgivningen. Røttene våre i bonde- og fiskesamfunnet bidrar også til at vi lenge har hatt et mer liberalt syn på seksualitet, sier Træen.

- Ansvarsløse

Psykolog Frode Thuen mener også at nordmenns slepphendte seksualvaner henger sammen med at religionen ikke har så stor innflytelse på nordmenns liv.

- Norge har kommet langt i sekulariseringen av samfunnet, og i motsetning til sydhavslandene har ikke kirken så sterkt grep om samfunnet, sier Thuen.

Han mener at undersøkelsen reflekterer nordmenns liberale syn på seksualitet.- Og den viser noe av ansvarsløsheten i forhold til overførbare sykdommer, sier han.

Ikke helt representativ

Bente Træen understreker at Durex-undersøkelsen ikke uten videre kan brukes til å fastslå befolkningens seksualvaner.

- Spørreundersøkelser på internett har i utgangspunkt et ikke-representativt utvalg av svarende. Deltakerne vil gjennomgående være yngre, bedre utdannet og ha større interesse for sex enn gjennomsnittet, sier hun til Dagbladet.no.

Derfor må slike målinger brytes ned på alder og kjønn, samt veies mot andre og representative målinger.

Samtidig mener Træen at tallet for tilfeldige sexpartnere ligger ganske nær resultatene fra mer vitenskapelige kartlegginger av nordmenns vaner

GLEMMER KONDOM: En ny internasjonal undersøkelse viser at nordmenn er verdens dårligste til å beskytte seg mot kjønnssykdommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer