MASSEFLUKT:  Titusenvis av irakiske familier har de siste to dagene forlatt alt de har, for å komme seg unna hjembyen Mosul og de beryktede islamistene i Den Islamske Staten i Irak og i Levanten. En halv million mennesker er nå på flukt - og islamistene skal ifølge meldinger ta over stadig større områder. Foto: Safin Hamed/Afp/Scanpix
MASSEFLUKT: Titusenvis av irakiske familier har de siste to dagene forlatt alt de har, for å komme seg unna hjembyen Mosul og de beryktede islamistene i Den Islamske Staten i Irak og i Levanten. En halv million mennesker er nå på flukt - og islamistene skal ifølge meldinger ta over stadig større områder. Foto: Safin Hamed/Afp/ScanpixVis mer

- Vi er vitne til den største masseflukten i nyere historie

Innbyggere og hjelpeorganisasjoner i Nord-Irak i sjokk etter uventet og voldsomt islamist-angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gradestokken viser 45 grader. Sola steiker, og både strøm- og vannforsyningen i millionbyen Mosul er ødelagt, samtidig som det fremdeles meldes om massiv skyting i byens gater. Siden byen ble angrepet tirsdag, har rundt en halv million mennesker flyktet fra Mosul, som nå er tatt over av den beryktede islamistiske gruppa Den Islamske Staten i Irak og i Levanten (ISIL).

- Folk er i sjokk. Det var ingen som forventet et slikt angrep, sier Aram Shakaram, direktør for Redd Barna i Irak, til Dagbladet.

Desperate mennesker Situasjonen i det nordlige Irak er nå prekær.

- Mens livredde familier og barn flykter fra volden i Mosul, er vi vitne til den største og raskeste masseflukten av mennesker i nyere historie, sier Redd Barnas Irak-direktør Akram Shakaram.

Han befinner seg i Erbil i det nordlige Irak. Det er hit flyktningene kommer.

- Folk er desperate. Titusenvis av familier er på flukt, og mange av disse går til fots. Du kan jo tenke deg hvordan situasjonen er for mange, med 45 grader og så godt som ingen tilgang til rent vann, sier Shakaram.

Verre og verre Masseflukten medfører trafikkaos og blokkerte veier. Organisasjoner som Redd Barna og FN sliter derfor med tilgang og mulighet til å tilby bistand til flyktningene.

- Situasjonen synes å bli verre og verre, og får stadig meldinger om nye områder som skal være overtatt av islamistene. Men foreløpig kan vi ikke bekrefte disse. Folk snakker også om mye skyting og et stort antall drepte, men vi kan heller ikke bekrefte disse opplysningene, sier Shakaram. 

Redd Barna er svært bekymret over situasjonen i det nordlige Irak, og vet at de mest sårbare familiene ikke har klart å flykte fra Mosul.

- Vi er også ekstremt bekymret for hvordan den kurdiske regionen i Irak vil takle denne nye situasjonen. Verdenssamfunnet er nødt til å bidra økonomisk for at flyktningene kan få nødvendig hjelp.

- Vi er vitne til den største masseflukten i nyere historie