DREPT: Einar Opsahl ble 35 år gammel. Etter alt å dømme ble han ved en tilfeldighet offer for en ustabil, bevæpnet mann.
DREPT: Einar Opsahl ble 35 år gammel. Etter alt å dømme ble han ved en tilfeldighet offer for en ustabil, bevæpnet mann.Vis mer

- Vi etterforsker et organisert kriminelt miljø i Oslo

Politiet vil foreløpig ikke etterlyse noen etter drapet på Einar Opsahl (35).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet informerer nå om den siste utviklingen etter at Einar Opsahl (35) ble skutt og drept på Bislett natt til lørdag.

- Vi etterforsker et organisert kriminelt miljø i Oslo. Dette er et miljø med flere personer med asiatisk bakgrunn, sier politioverbetjent Grete Lien Metlid.

Politiet har avhørt flere personer i dette miljøet.

- Vi sitter på interessante opplysninger, men vi har ingen gjennombrudd i saken. Vi har ingen som er sikta og ingen som er pågrepet, sier Metlid.

Den mest kjente kriminelle norskvietnamesiske grupperingen i Oslo er Red Dragon, som Dagbladet omtalte først i 2009. Gjengen beskrives som lukket, godt organisert og med en knallhard indre justis, og knyttes av politiet til volds- og narkotikakriminalitet.

Etterlyses ikke Politiet vil foreløpig ikke etterlyse skytteren med tegning, men de er i ferd med å få laget tegninger av andre personer som var med i bilen.

- Vi vurderer om vi skal gå ut med dette, sier Metlid.

- Vi har grunn til å tro at det er flere personer i Oslo som har informasjon om denne saken, og håper disse skal melde seg. Vi er også svært aktivt ute, sier Metlid.

Red Dragon er ikke det eneste kriminelle miljøet som nå er i politiets søkelys, og det er også andre mindre kriminelle miljøer med norskvietnamesere som operer uavhengig.

Som Dagbladet skriver i dagens papirutgave mener flere det vil være svært overraskende om noen i Red Dragon eller et annet kriminelt vietnamesisk miljø skulle stå bak det tilsynelatende meningsløse drapet, da miljøene har vært kjent for å forsøke å unngå unødvendige konflikter og bråk.

Mobildata Einar Opsahl skulle hjem fra Bislett sammen med to kamerater i 01-tida natt til lørdag, og de gikk bort til en privatbil som sto ved taxiholdeplassen som de skal ha trodd var en piratdrosje.

Føreren av bilen skal ha reagert med et voldsomt sinne og det oppsto en krangel på stedet, noe 35-åringen og vennene ikke var interessert i. De forsøkte å gå fra stedet, men umiddelbart etter at krangelen oppsto kom det en annen bil opp til dem.

DAGBLADET 29.04.2009: Den første omtalten av Red Dragon i norsk offentlighet.
DAGBLADET 29.04.2009: Den første omtalten av Red Dragon i norsk offentlighet. Vis mer

Ut kom det en person og skjøt 35-åringen i hodet. Personen gikk tilbake i bilen og dro raskt fra stedet.

Politiet er i ferd med å samle inn mobildata fra tida rundt drapstidspunkt, men har foreløpig bare fått informasjon fra Telenor.
Skutt i hodet Einar Opsahl var på byen i Oslo og ifølge vitner skulle han ta taxi hjem da han ble skutt og drept.

Intensiv etterforskning Bare i helga ble nærmere 40 vitner avhørt i saken, og politiet har fått en stor mengde tips.

Samtidig har blant andre spanere fra Seksjon for organisert kriminalitet trålet Oslos underverden i jakt på drapsmannen. Særlig et norskvietnamesisk gjengmiljø har vært i søkelyset, og i går lette politiet etter navngitte personer i dette miljøet.

Politiet sitter også på viktige tekniske spor:

• En tomhylse, trolig fra pistolen som ble brukt til likvideringen, ble funnet på åstedet. Politiet skal også ha sikret seg prosjektilet.

• Overvåkningskameraer skal ha fanget opp deler av fluktbilenes ferd gjennom Oslo vest.

• Etterforskerne fikk mandag tillatelse til å innhente alle data fra mobilselskapenes basestasjoner i området for det aktuelle tidsrommet. Om gjerningsmannen eller hans medhjelpere hadde mobiltelefoner påslått i området, kan dette avsløre deres identiteter.

GODE SPOR: Store politiressurser ble satt inn i den intensive etterforskningen, som hele tiden har gjort framskritt. Her sikrer kriminalteknikere spor på åstedet ved Bislett stadion. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
GODE SPOR: Store politiressurser ble satt inn i den intensive etterforskningen, som hele tiden har gjort framskritt. Her sikrer kriminalteknikere spor på åstedet ved Bislett stadion. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer