- Vi etterforsker Norges-historiens største medlemsjuks

Politiet har siktet SOS Rasisme for bedrag og falsk forklaring etter omfattende medlemsjukset i organisasjonen. Nå etterforskers fohold tilbake i 2005.

TUSENVIS AV DOKUMENTER: Politijurist på SOS Rasisme-saken, Halvard Gardshol Bjørndal har mange dokumenter å lese gjennom sammen med politiførstebetjent Einar Endresen. Foto: Jacques Hvistendahl
TUSENVIS AV DOKUMENTER: Politijurist på SOS Rasisme-saken, Halvard Gardshol Bjørndal har mange dokumenter å lese gjennom sammen med politiførstebetjent Einar Endresen. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND: - Her er dokumentene fra ransakingen hos SOS Rasisme. Som dere ser har vi mye å lese gjennom, sier politijurist Hallvard Gardshol Bjørndal.

Dagbladet ble med Haugesund-politiet ned i beslagsrommet, der over 20 store pappesker fylt til randen med dokumenter fra SOS Rasismes hovedkontor dekker vegger fra gulv til tak.

Beslagene ble tatt i februar, etter at en tidligere ansatt i SOS Rasisme stod fram i Dagbladet og fortalte om millionjuks og at bevisene som kan dokumentere jukset ødelegges av SOS Rasisme selv.

- Historiens største - Etterforskningen av SOS Rasisme er omfattende, det handler tross alt om Norges-historiens største medlemsjuks, sier Bjørndal.

RASSIA: Politiet sikret seg flere tusen dokumenter og store datamengder da de slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund i februar. Her er hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasismes lokaler under ransakingen. Foto: Jacques Hvistendahl
RASSIA: Politiet sikret seg flere tusen dokumenter og store datamengder da de slo til mot SOS Rasismes lokaler i Haugesund i februar. Her er hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasismes lokaler under ransakingen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Eskene i rommet er sortert på de ansattes navn. De inneholder flere titalls tusen ekte og oppdiktede navn som staten mener SOS Rasisme innrapporterte feilaktig som medlemmer for å øke pengestøtten i flere år.

Organisasjonen kreves for nærmere 20 millioner fra ulike givere, men har så langt nektet å betale tilbake noe som helst.

Politiet går i disse dager gjennom beslaglagte harddisker, på jakt etter beviser for bedrageri og falsk forklaring til offentlig myndighet. I november ble SOS Rasisme funnet skyldig i medlemsjuks i årene 2007 og 2008, etter et sivilt søksmål fra støttegiveren LNU. Dommen er anket.

Haugesund-politiet har nå siktet SOS Rasisme for jukset. Politiet mistenker det har foregått i minst sju år.

- I 2005 skjedde det en eksplosjon i medlemsveksten og etter hvert vokste pengestøtten, sier Bjørndal.

Økokrim på banen SOS Rasisme har en rekke ganger avvist at de har gjort noe ulovlig eller regelstridig. De mener anklagene og en dom for medlemsjuks i Haugaland tingrett er ledd i en kampanje mot organisasjonen og startet av nazister.

Politidistriktet har ikke en fast gruppe for å etterforske økonomisk kriminalitet. Det nasjonale politiorganet Økokrim ble orientert om saken i fjor sommer.

- Når vi får full oversikt, ber vi trolig Økokrim om bistand til å etterforske en del konkrete spor. Vi nedsetter også en egen gruppe som jobber med denne saken, sier Bjørndal.

SOS Rasisme har ikke besvart Dagbladets henvendelser om denne saken.

HAUGESUND: - Her er beslaget fra ransakingen hos SOS Rasisme. Som dere ser har vi mye å lese gjennom, sier politijurist Hallvard Gardshol Bjørndal. Dagbladet ble med Haugesund-politiet ned i beslagsrommet, der over 20 store pappesker fyllt til randen med dokumenter fra SOS Rasismes hovedkontor dekker vegger fra gulv til tak. Beslagene ble tatt i februar, etter at en tidligere ansatt i SOS Rasisme stod fram i Dagbladet og fortalte om millionjuks og at bevisene ødelegges. —Historiens største —Etterforskningen av SOS Rasisme er omfattende, det handler tross alt om Norges-historiens største medlemsjuks, sier Bjørndal. Eskene i beslagsrommet er sortert på de ansattes navn. De inneholder flere titalls tusen ekte og oppdiktede navn som staten mener SOS Rasisme innrapporterte feilaktig som medlemmer for å øke pengestøtten i flere år. Organisasjonen kreves for nærmere 20 millioner fra ulike givere, men har så langt nektet å betale tilbake noe som helst. Politiet går i disse dager gjennom beslaglagte harddisker, på jakt etter beviser for bedrageri og falsk forklaring til offentlig myndighet. I november ble SOS Rasisme funnet skyldig i medlemsjuks i årene 2007 og 2008, etter et sivilt søksmål fra støttegiveren LNU. Dommen er anket. Haugesund-politiet har nå siktet SOS Rasisme for jukset, som de mistenker at har foregått i minst sju år. I 2005 skjedde det en eksplosjon i medlemsveksten og etter hvert vokste pengestøtten, sier Bjørndal. Økokrim på banen SOS Rasisme har en rekke ganger avvist at de har gjort noe ulovlig eller regelstridig. De mener anklagene og en dom for medlemsjuks i Haugaland tingrett er ledd i en kampanje mot organisasjonen og startet av nazister. Politidistriktet har ikke en fast gruppe for å etterforske økonomisk kriminalitet. Det nasjonale politiorganet Økokrim ble orientert om saken i fjor sommer. Når vi får full oversikt, ber vi trolig Økokrim om bistand til å etterforske en del konkrete spor. Vi nedsetter også en egen gruppe som jobber med denne saken, sier Bjørndal. SOS Rasisme har ikke besvart Dagbladets henvendelser om denne saken.