FRUKTKNIVEN: Dette er kniven politiet tror den sikteden mannen i 40-årene brukte for å drepe Bjerck. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet
FRUKTKNIVEN: Dette er kniven politiet tror den sikteden mannen i 40-årene brukte for å drepe Bjerck. Foto: Eiliv Frich Flydal/DagbladetVis mer

- Vi fant flere tegn som tidligere ikke var oppdaget

Kniveksperter fra Sverige og Tyskland vitnet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Oslo Tingrett i dag var uttalte eksperter fra norske Kripos, og tilsvarende i Tyskland og Sverige, om fruktkniven som politiet tror den siktede brukte for å drepe Bjerck for snart tre år siden.

Etter at Kripos hadde undersøkt en del av avdødes ribben og kniven de tror er våpenet, fortalte de at de plasserte seg på konklusjonsgrad fire, på en skala fra en til seks, der en betyr at de er helt sikker.

- Så likheter Fruktkniven ble funnet hjemme hos den siktede, og funn på kroppen til den drepte Vegard Bjerck samsvarer med funn på knivenen.

Eksperter hentet inn av aktoratet og forsvarerne er uenige om denne kniven, med et blad på 6,8 cm, kan ha forårsaket skadene på Bjerck.

Noen av stikksårene var 11 cm dype.

Første rettsmedisiner Lennart Jonasson fra Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) i Linköping, fortalte i retten at deres konklusjon er ganske lik norske Kripos sin konklusjon.

- Vi så likheter mellom sporene på kniven og brusken, men de var ikke fullstendige, sa første rettsmedisiner Lennart Jonassjon fra Statens Krinimaltekniska Laboratorium i Linköping.

Tysk ekspert Men den tyske eksperten i verktøyspor og materialteknologi, Michael Braune, oppgir med grunnlag i sin rapport konklusjonsgrad en, høyeste grad av sannsynlighet.

Han har sammen med to kolleger jobbet i tre måneder med denne saken.

I dag presenterte han deler av sine funn, og i morgen skal han presentere sin konklusjon.

- Vi fant flere kjennetegn i brusken som tidligere ikke var oppdaget, sa Braune.

Den siktedes forsvarer Knut Lindboe sier at han var positivt overrasket over Braunes presentasjon i dag.

- Subjektivt - Jeg ble positivt overrasket over hvor subjektiv denne rapporten var, ikke like teknisk som DNA eller fingeravtrykk, som vi er vant til, sier Lindboe.

Statsadvokat Svein Holden, som er aktor i saken, forteller at rapporten vil bli klarere i morgen.

- Braune har lagt grunnlaget nå, bitene kommer til å falle på plass i morgen, sa Holden.

Den siktede skal ved flere anledninger skal ha ripet opp biler i parkeringsanlegget i borettslaget på Oslos vestkant. Politiets teori har vært at han ble overrasket av Bjerck og i affekt drept ham.

I tillegg til at Braune skal presentere siste del av rapporten sin i morgen, skal også to eksperter, en fra USA og en fra Australia, kommentere rapporten.