- FANT ATOMVÅPEN: Mahmoud Jibril sier overgangsrådet i Libya kan bekrefte tidligere antagelser om at Kadhafi hadde atomvåpen. Foto: REUTERS/Chip East/Scanpix
- FANT ATOMVÅPEN: Mahmoud Jibril sier overgangsrådet i Libya kan bekrefte tidligere antagelser om at Kadhafi hadde atomvåpen. Foto: REUTERS/Chip East/ScanpixVis mer

- Vi fant Kadhafis hemmelige atomvåpen

Åtte år etter at diktatoren sa atomprogrammet var lagt dødt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Libyas statsminister Mahmoud Jibril erklærte mandag at atomvåpen utviklet av Muammar Kadhafis nå falne regime er avdekket i landet.

- Ved å annonsere dette vil vi samtidig bekrefte at det nye Libya er et fredelig Libya, proklamerte Jibril ifølge Al Arabiya.

Han sier det nye styret ikke har noen hensikt i å beholde våpnene, og at internasjonale våpeninspektører innen kort tid vil være på plass i landet for å inspisere våpenfunnet.

FN vil denne uka stemme over - og trolig vedta - en resolusjon som ber Libya tilintetgjøre sine atomvåpen.

Avdekket Kadhafi sa allerede i 2003 at landet hadde avviklet sitt atomvåpenprogram, etter en avtale med Storbritannia og USA.

Året etter avdekket inspektører at atomteknologien diktatoren var i besittelse var adskillig mer omfattende enn det han selv hadde hevdet.

FNs spesialutsending til Libya, Ian Martin, har opplyst Sikkerhetsrådet at det skulle være funnet kjemiske våpen i Libya, men at dette ikke var bekreftet. Nå oppgir altså statsminister Jibril at denne bekreftelsen er på plass.

Kadhafi hadde over 4000 sentrifuger for anriking av uran, og tegninger og planer for hvordan utvikle atomvåpen.

Gjenganger CIA anslo ifølge New York Times at regimet hadde brukt opptil 200 millioner dollar på atomprogrammet.  Avtalen med Storbritannia og USA innebar at også tusenvis av kjemiske våpen ble destruert.

Kadhafis regime har en lang historie med atomvåpen og -spekulasjoner:

- I 1972 prøvde Kadhafi å kjøpe atomvåpen fra Kina.
- I 1977 prøvde han å kjøpe atomvåpen fra Pakistan
- Så prøvde han å kjøpe atomvåpen fra India, noe som i stedet ble til en avtale mellom de to landene om fredelig bruk av atomenergi
- I 2003 innrømmet Kadhafi at han hadde et atomvåpenprogram, men inviterte vestlige våpeninspektører til å ødelegge det som var utviklet.
- I 2004 avslørte internasjonale inspektører at Libya hadde eid 23 tonn med sennepsgass og over 1300 tonn kjemikalier egnet til å utviklet atomvåpen.

HADDE ATOMVÅPEN: Muammar Kadhafi, her kort tid etter at han ble funnet og pågrepet, skal i hemmelighet ha utviklet atomvåpen. Foto: REUTERS/Scanpix
HADDE ATOMVÅPEN: Muammar Kadhafi, her kort tid etter at han ble funnet og pågrepet, skal i hemmelighet ha utviklet atomvåpen. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer