- Vi fant på rednings- planene dag for dag

Nå forteller eks-BP-sjef Tony Hayward alt om selskapets Deepwater Horizon-håndtering.

SNAKKER UT: Tony Hayward åpner seg helt i et nytt intervju med BBC. Her fra kongresshøringa om Deepwater Horizon. Foto: AFP/Scanpix
SNAKKER UT: Tony Hayward åpner seg helt i et nytt intervju med BBC. Her fra kongresshøringa om Deepwater Horizon. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tony Hayward, mannen som ledet BP under Deepwater Horizon-katastrofen, vil seinere i dag gi et intervju med BBC.

Utdrag fra intervjuet er lekket hos nyhetsbyrået AP, og Hayward kommer med kraftige innrømmelser.

- Redningsplanene våre var utilstrekkelige. Vi fant det på dag for dag, sier en svært ærlig Hayward.

Ikke forberedt - BP var ikke forberedt på medieomtalen, og mengden av den, sier den tidligere BP-toppen, som sa opp jobben forrige måned etter å ha tatt imot ekstreme mengder kritisk medieomtale.

KATASTROFE: Elleve mennesker drept. Enorme naturødeleggelser. Det var fasiten etter Deepwater Horizon-ulykka. Foto: AFP/Scanpix
KATASTROFE: Elleve mennesker drept. Enorme naturødeleggelser. Det var fasiten etter Deepwater Horizon-ulykka. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Hayward sier BP tidligere hadde vært på kanten av stupet rent finansielt, grunnet problemer med å ta opp lån da finanskrisa sto på som verst.

Sammen med styreleder Carl-Henric Svanberg måtte Hayward ta skylda for katastrofen, og han innrømmer nå at mediepresset var langt mer enn han var forberedt på - og at det også var svært vanskelig å tåle.

En ekspertgruppe der doktorgradsstipendiat Jon Espen Skogdalen ved Universitetet i Stavanger deltok slo i september fast at IT-systemene på oljeriggen Deepwater Horizon var fulle av feil.

Flere feil De kan ifølge NTB ha bidratt til den katastrofale utblåsningen i Mexicogolfen. Samtidig som riggen skulle produsere mengder olje på grensen til det uforsvarlige, var datafrys og blåskjermer hverdagen for boremannskapet.
Til nå har gruppa pekt på ulike tekniske feil: ufullstendig sementdesign, dårlig kvalitetssikring og — kontroll i brønnen og svake prosedyrer og beslutninger hos operatør og riggselskap.

STORE SKADER: En av de mange fuglene som led under oljeutslippet. Foto: AP/Scanpix
STORE SKADER: En av de mange fuglene som led under oljeutslippet. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Elleve personer omkom i eksplosjonen. To dager senere begynte enorme mengder olje å strømme ut i havet.Utslippene fra brønnen ble stanset 15. juli, men arbeidet med å sikre brønnen pågikk i flere måneder.

FIKK SKYLDA: Hayward og styreleder Carl-Henric Svanberg. Foto: Reuters/Scanpix
FIKK SKYLDA: Hayward og styreleder Carl-Henric Svanberg. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer