- Vi fant redningsflåte fra Berserk

Paul Watson sier til Dagbladet. - Det er ingenting som tyder på at noen har vært i den.

FULL AV IS OG VANN: Redningsflåten ble funnet av letehelikopteret sent torsdag kveld norsk tid. Den var full av is og vann, nødprovianten var trolig skyllt ut av flåten, igfølge Paul Watson, skipper på M/V Steve Irwin. Foto: Barbara Veiga / Sea Sheperd
FULL AV IS OG VANN: Redningsflåten ble funnet av letehelikopteret sent torsdag kveld norsk tid. Den var full av is og vann, nødprovianten var trolig skyllt ut av flåten, igfølge Paul Watson, skipper på M/V Steve Irwin. Foto: Barbara Veiga / Sea Sheperd Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En tom seksmanns redningsflåte som trolig stammer fra båten Berserk er funnet i Rosshavet, sier leder for et av søkeskipene, Paul Watson, til Dagbladet.

Hovedredningssentralen Nord-Norge mottok nødpeilersignal fra Berserk 05:22 tirsdag morgen.

Siden da har ingen hørt fra skipet. Om bord er det tre menn som har status som savnet. En rekke skip har det siste døgnet lett etter Berserk i Sørishavet.

- Nærmere undersøkelser - Korindatene er 76 grader og 40 minutter sør, 166 grader og et minutt øst. Vi fant livbåten for to timer siden, sier Watson på telefon fra båten M/V Steve Irwin, som har lett etter Berserk det siste døgnet.

SØKER VIDERE: Begge søkeskipene vil fortsette søket etter de savnede nordmennene og båten Berserk. Foto: Barbara Veiga / Sea Sheperd
SØKER VIDERE: Begge søkeskipene vil fortsette søket etter de savnede nordmennene og båten Berserk. Foto: Barbara Veiga / Sea Sheperd Vis mer

Watson mener at livbåten har blitt revet av eller utløst i det Berserk har sunket og at den stemmer med beskrivelsene av Berserk-livbåten han har mottatt av redningsmyndighetene.

Motorseileren er på 14 meter og veier 25 tonn.

Ross Henderson ved redningstjenesten i New Zealand har lest inn en telefonmelding om funnet av livbåten:

DREV 70 KILOMETER: Livbåten ble funnet rundt 70 kilometer nord for stedet de nødsignalet fra Berserk ble sendt ut.
DREV 70 KILOMETER: Livbåten ble funnet rundt 70 kilometer nord for stedet de nødsignalet fra Berserk ble sendt ut. Vis mer

- Det er lokalisert en livbåt 72 kilometer nord for der nødsignalet fra Berserk ble sendt ut. Det var ingen tegn på liv i båten. Det er sannsynlig at dette er Berserks livbåt og livbåten vil nå blitt tatt ombord i Steve Irwin for nærmere undersøkelser.

Mannskapet om bord Berserk skal være Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32) fra Sør-Afrika.

- Mat og kniv mangler - Det ser ikke ut som noen har vært ombord i den, men mat og kniv mangler. Det kan være at det har blitt skylt ut av den, sier Watson.

Han forteller at flåten er åpen, men full av vann og is. M/V Steve Irwin vil fortsette søket.

REISERUTA: Berserk seilte ned til Sydpolen og satt i land
REISERUTA: Berserk seilte ned til Sydpolen og satt i land Vis mer

- Været er bra, havet er speilblankt og sikten er god, sier Watson.

Det er i stor kontrast til været i området da Berserk sendte ut nødsignal. Det har vært ekstrem vind og sjøsprøyten ble til is foran mannskapet.

Vil trolig fortsette - Ingen kan ha kommet seg ut i livbåten i det været, sier Watson.

Hovedredningssentralen i Norge tror søkene, som ledes av redningstjenesten i New Zealand, vil fortsette.

PÅ LAND: Jarle Andøy og Samuel Massi fra Berserk er på land på Sydpolen. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
PÅ LAND: Jarle Andøy og Samuel Massi fra Berserk er på land på Sydpolen. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Det er de som er ansvarlig for den taktiske delen av redningsaksjonen, sier redningsleder Tore Hongset på Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Redningsflåter kan utløses ved at de blir våte eller manuelt ved behov.

- Flåten skal utløses av en hydrostatisk bryter dersom den blir våt, men den kan også utløses av folk. Begge deler er like mulig, sier Hongset.

Var savnet Sammen med ekspedisjonsleder Jarle Andhøy gikk ekspidisjonsmedlem Samuel Massie (18) i land minst ett døgn før nødpeileren på Berserk ble utløst mandag morgen. Da Andhøy rutinemessig ringte opp hovedredningssentralen natt til i går, visste han ikke at Berserk og det øvrige mannskapet var savnet og en storstilt leting iverksatt.

SAVNET: Tom Gisle Bellika (36).
SAVNET: Tom Gisle Bellika (36). Vis mer
SAVNET: Robert Skaanes (34).
SAVNET: Robert Skaanes (34). Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer