- Vi fant våpen om bord

Israelske myndigheter hevder nødhjelp-aktivistene var organisert av al-Qaida og Hamas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Israelske myndigheter holdt for kort tid siden en pressekonferanse om bakgrunnen til hvorfor de bordet den internasjonale konvoien med tonnevis av nødhjelp til Gaza.

Der hevdet viseutenriksminister Danny Ayalon at konvoien ikke hadde humanitære hensikter, men at det var en provokasjon som kunne åpnet for terrorvirksomhet.

Det er lite informasjon enn den israelske som for øyeblikket kommer ut. All kommunikasjon med skipene er for tiden umulig, og det er høyst usikkert hvor mange som er drept og såret etter at israelske soldater tok seg om bord i det tyrkiske skipet Mari Mavama, 65 kilometer utenfor Gaza-stripen grytidlig i morges.

- Fant våpen Tallene varierer fra 16 til 2 personer.

Dagbladet har forsøkt å få kontakt med en rekke norske og utenlandske aktivister om bord på skipene, men får verken kontakt med satelitt- eller mobiltelefoner hos kildene.

- Om bord på skipet fant vi våpen, som ble brukt mot våre styrker. De var voldelige, metodene deres var voldelige og det ble dessverre et voldelig utfall, sa den israelske viseutenriksministeren Danny Ayalon.

Klippet øverst i saken skal være israelernes kontakt med konvoien før de bordet skipet, ifølge det israelske militæret, melder Reuters.

Israelske myndigheter hevdet på pressekonferansen at gruppen som bak organiseringen for konvoien har kontakt med Al Qaida, Hamas og andre terrororganisasjoner, og at konvoien slettes ikke hadde humanitære hensikter.

- De forsøkte å brekke blokaden og åpne en ulovlig korridor inn til Gaza som ville åpnet for terror og våpensmugling inn i området. Dette ville ført til sivile tap, sa Ayalon.

- Godtok ikke vårt tilbud Med det mener israelske myndigheter at de hadde god grunn til å aksjonere og mener maritim og internasjonal lovgivning støtter dette.

- Ingen land ville tolerert vold mot sivile, sa han, og sa at Israel ønsker å holde kontakt med alle relevante nasjoner for å roe situasjonen.

Han sa at de beklaget at det måtte ende slik, men at grupperingen ikke godtok deres tilbud.

- Hadde dette vært nødhjelp kunne de godtatt våre kanaler som brukes daglig. Enten det hadde vært gjennom FN, Røde Kors eller våre egne kanaler, sa talspersonen.