Vi får dårlig julekjøtt

Akkordarbeid og høysesong på slakteriene er en trussel mot kjøttkvaliteten, sier Statens næringsmiddeltilsyn (SNT). Krav til fortjeneste fører til dårlig kjøtt i butikkene. Slurvete slakting er årsaken til at det stadig avsløres for høyt bakterieinnhold i kjøttdeig. Midt i julestria ble det avslørt en pall pinnekjøtt i en Oslo-forretning som ikke holdt mål. Årsak: Det var produsert altfor raskt. Samtidig viser blodfersk og oppsiktsvekkende undersøkelse at kontrollen med småbedrifter og slakterier er for dårlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I november oppdaget Næringsmiddeltilsynet i Oslo at ferskt kjøtt fra et lokalt slakteri hadde så høyt bakterieinnhold at det ikke egnet seg som menneskemat. Men det var først etter at kjøttet var spist og fortært - og muligens utløst en runde magesjau.

Tilfellet er ikke unikt, Næringsmiddeltilsynets kontroller avdekker stadig vekk dårlige kjøttprodukter i butikkene. - For høyt bakterieinnhold i kjøttdeig og farse er en gjenganger, ja, bekrefter seksjonsleder Kjetil Berg ved Næringsmiddeltilsynet i Oslo.

Magesjau

Symptomene på matforgiftning er magesmerter, oppkast og feber, i verste fall også leddsmerter.

- Du kan bli slått ut fra noen timer til noen dager, alt etter hvor mye du har fått i deg, sier allmennpraktiker May-Berit Barli.

Hvis magesjauen drar over et par dager kan det føre til uttørring. Da betyr det sykehusopphold. - Uttørring er alvorligst for barn. De tåler ikke så mye som voksne, sier Barli.

Ifølge Statens institutt for folkehelse rapporteres det årlig inn mellom 4000 og 5000 tilfeller av matforgiftning. Men mørketallene er høye. Folkehelsa regner med at mellom 40000 og 50000 nordmenn årlig blir sjuke på grunn av dårlig mat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer