I november oppdaget Næringsmiddeltilsynet i Oslo at ferskt kjøtt fra et lokalt slakteri hadde så høyt bakterieinnhold at det ikke egnet seg som menneskemat. Men det var først etter at kjøttet var spist og fortært - og muligens utløst en runde magesjau.
Tilfellet er ikke unikt, Næringsmiddeltilsynets kontroller avdekker stadig vekk dårlige kjøttprodukter i butikkene. - For høyt bakterieinnhold i kjøttdeig og farse er en gjenganger, ja, bekrefter seksjonsleder Kjetil Berg ved Næringsmiddeltilsynet i Oslo.
Magesjau
Symptomene på matforgiftning er magesmerter, oppkast og feber, i verste fall også leddsmerter.
- Du kan bli slått ut fra noen timer til noen dager, alt etter hvor mye du har fått i deg, sier allmennpraktiker May-Berit Barli.
Hvis magesjauen drar over et par dager kan det føre til uttørring. Da betyr det sykehusopphold. - Uttørring er alvorligst for barn. De tåler ikke så mye som voksne, sier Barli.
Ifølge Statens institutt for folkehelse rapporteres det årlig inn mellom 4000 og 5000 tilfeller av matforgiftning. Men mørketallene er høye. Folkehelsa regner med at mellom 40000 og 50000 nordmenn årlig blir sjuke på grunn av dårlig mat.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger