Vi får døgnåpne butikker

Kanskje kan du snart ta en tur på Rimi - midt på natta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forretningene får selv bestemme åpningstidene på hverdager, men kundene må fortsatt nøye seg med Brustadbua på søndager. Komitéinnstillingen er i samsvar med forslaget fra regjeringen.

Brustadbua lever

På hverdager skal forretningene få anledning til å holde åpent hele døgnet om de ønsker det, men søndager og helligdager vil handelstilbudet fortsatt være begrenset. Hovedregelen vil være stengte butikker på søndager og andre helligdager, men unntakene som gjelder i dag skal føres videre.

Dermed er Brustadbua sikret fortsatt liv. Det vil fremdeles være unntak for salg av dagligvarer og kioskvarer fra mindre utsalgssteder og salg fra bensinstasjoner.

I innstillingen fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen står Fremskrittspartiet alene med sitt forslag om å fjerne åpningstidsloven helt, uten spesialregler om Brustad-bu på søn- og helligdager.

Ikke øl

Frp ønsket også døgnåpent ølsalg i butikkene, men dette ble partiet stående alene om. Ifølge Høyres Olemic Thommessen hører ikke dette forslaget inn under åpningstidsloven i det hele tatt.

- Jeg er glad for at Frp ikke fikk flertall for sitt forslag om døgnåpent ølsalg i butikkene, samt døgnåpne butikker også i helgene, konstaterer Ola T. Lånke (KrF).

Arbeiderpartiet støttet regjeringens forslag om å oppheve åpningstidsloven, men ville i utgangspunktet bruke arbeidsmiljøloven for å regulere arbeidstiden.

Mindre helgehandel

- Jeg er fornøyd med at vi har fått en lempeligere lovgiving enn i dag, sier Thommessen til NTB.

Han legger vekt på at friheten mellom forretning og kunde blir større.

- Jeg tror ikke det blir mange døgnåpne forretninger. Det kan kanskje bli noen i de største byene, men på mindre steder blir det neppe store forandringer fordi det ikke er marked for å holde åpent lengre enn i dag, sier han.

Lånke tror på mindre helgehandel.

- Ved å videreføre de unntakene vi i dag har for salg på helligdager, sikrer vi forbrukerne tilgjengelighet. Å oppheve restriksjonene på hverdager vil i seg selv kunne redusere behovet for å handle på helligdager, sier Lånke.

(NTB)<(i>