- Vi får følelsen av at vi ikke er trygge

Hildur (23) og Eva (21) synes drosjevoldtektene i Stavanger er skremmende. De tar ikke taxi alene og setter seg alltid baksetet.

SKREMMENDE: Venninnene Hildur Valsdottir (23) og Eva Davidsdottir (21) er avhengige av taxi når de skal hjem. De synes drosjevoldtektene i Stavanger den siste tida er svært skremmende. Foto: ERLING HÆGELAND
SKREMMENDE: Venninnene Hildur Valsdottir (23) og Eva Davidsdottir (21) er avhengige av taxi når de skal hjem. De synes drosjevoldtektene i Stavanger den siste tida er svært skremmende. Foto: ERLING HÆGELANDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Stavanger-politiet bekreftet i går at fem voldtektssaker de siste månedene alle har skjedd i registrerte drosjer i byen.

- Vi er ganske sikre på at det er mer enn én gjerningsmann, men trolig ikke fem forskjellige, sier etterforskningslederen til Dagbladet.

Den siste voldtekten skjedde så seint som natt til søndag. Da satte en kvinne seg inn i en drosje fra Stavanger Taxi i Kongsgårdbakken i sentrum av byen i 3-4-tida på natta etter å ha vært på byen.

Etter at taxisjåføren hadde utført det påståtte overgrepet, satte han kvinnen av på riktig adresse.

Aldri alene
Da Dagbladet var i Stavanger sentrum i går, var mange bekymret for drosjevoldtektene.

- Jeg syns det er skremmende. Mange av oss er avhengige av å ta taxi hjem, sier Eva Davidsdottir (21).

Venninna Hildur (23) bor på Ålgård, 20 minutter utenfor sentrum, og må ta drosje hjem.

- Vi får følelsen av at vi ikke er trygge. Det er kjempeskummelt. Taxiselskapene må lage et system som gjør det lettere å finne ut hvem gjerningsmennene er, sier Hildur Valsdottir.

Hun satser fremdeles på drosje når kvelden er slutt, men ikke alene.

- Og jeg setter meg alltid i baksetet, sier hun.

- Mulig å spore opp
Administrerende direktør i Norges taxiforbund, Wiggo Korsnes, synes det er horribelt dersom fem kvinner har blitt voldtatt eller forsøkt voldtatt i forbindelse med deres kjøretur på vei hjem fra byen i Stavanger.

- Samtidig synes jeg politiet er litt bastante i sine uttalelser så tidlig i etterforskningen. Stavanger Taxi som bli pekt ut er bare ett av flere selskaper i byen, sier Wiggo Korsnes til Dagbladet.

Han sier at taxiene, spesielt fra de større selskapene, enkelt kan spores tilbake.

- Politiet har gode rutiner på dette. Dersom de kjenner tid og åsted for handlingen kan det enkelt spores tilbake til hvilken bil dette skal ha skjedd i forbindelse med. En voldtekt må trolig ha skjedd mens bilen sto stille og dersom bilen har stått stille så registreres dette, sier Korsnes, som legger til at dette er tidkrevende arbeid som han regner med at politiet er i gang med å sjekke ut.

Han sier det ikke er grunn til å frykte taxinæringa i vestlandsbyen, men håper de ansvarlige snart blir pågrepet, og fjernet fra gata.

- Slike hendelser har ikke vært kjent de siste årene. Det kjøres taxi for mellom fem og seks milliarder kroner i Norge hvert år. De som føler seg utrygge bør notere seg taxi-nummeret før de setter seg inn i bilen. På alle godkjente taxier står det et nummer på taklampa på bilens tak. Alle sjåfører skal også ha synlig id-kort på dashbordet eller synlig på kroppen, sier han.

Ikke pirattaxi

Politiet i vestlandsbyen kan ikke lenger si at det er trygt å ta taxi hjem om natta, skriver Stavanger Aftenblad. Etterforskningslederen betegner etterforskningen av de legale drosjesjåførene som uvanlig.

- Dette dreier seg om ordentlige drosjer, ikke pirattaxier. Det er klart at det gjør hele denne saken spesiell, sier Kjellstad.

Sakene dreier seg om fire fullbyrdede voldtekter og ett voldtektsforsøk. Fire av anmeldelsene har kommet inn i løpet av bare drøye tre måneder i vår.

Voldtektene har flere likhetstrekk. Alle overgrepene skjedde inne i drosja, hvorav alle eller de fleste var fra Stavanger Taxi. Ofrene var beruset, og i alle fem sakene skal sjåføren være av utenlandsk opprinnelse.

Alle kvinnene satt i passasjersetet ved siden av sjåføren da overgrepene skal ha skjedd.

De uoppklarte sakene er disse:

• 24. mai 2009: Kvinne, 21 år. Gjerningsmannen er 35-40 år og har mørkt, kort hår.

• 21. mars 2009: Kvinne, 22 år. Forsøkt voldtatt ved Hålandsvatnet. Klarte å komme seg bort fra sjåføren etter å ha satt seg til motverge.

• 15. februar 2009: Kvinne, 30 år. Gjerningsmann oppfattes som 40- 50 år, med sort/grått hår og skjeggstubber. Snakker gebrokkent norsk.

• 8. februar 2009: Kvinne, 31 år. Gjerningsmann har kort, mørkt hår og snakker gebrokkent norsk.

• 7. september 2008: Kvinne, 32 år. Gjerningsmann beskrives som rundt 35 år, kortklipt, sort hårfarge og om lag 170 cm høy.