- Vi får håpe husarresten er veldig midlertidig

Nobel-sjef Thorbjørn Jagland håper kinesiske myndigheter tar til vettet og slipper Liu Xia fri.

- YDMYK: Thorbjørn Jagland er glad kona Liu Xia fikk brakt nobel-nyheten til ektemannen Liu Xiaobo i fengselet i går. Han håper husarresten oppheves snarest. Foto: Aleksander Andersen/Scanpix
- YDMYK: Thorbjørn Jagland er glad kona Liu Xia fikk brakt nobel-nyheten til ektemannen Liu Xiaobo i fengselet i går. Han håper husarresten oppheves snarest. Foto: Aleksander Andersen/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Gi beskjeden fra meg så raskt som mulig, jeg er satt i husarrest. De har ødelagt telefonen min. Den min virker ikke lenger.

Det skrev Liu Xia i en epost til Dagbladet tidligere i ettermiddag.

Hun skrev videre at politiet har ødelagt mobiltelefonen hennes og at hun har fått forbud mot å treffe media og venner.

Det hadde vært tyst fra fredsprisvinner Liu Xiaobos kone Liu Xia siden hun ble ført ut av Beijing  med politieskorte fredag kveld, men eposten til Dagbladet og en melding hun sendte ut på Twitter var første livstegn fra henne på nesten to dager.

- Veldig midlertidig Leder av den norske Nobel-komiteen, Thorbjørn Jagland, som torsdag annonserte at Liu Xiaobo får fredsprisen, håper husarresten blir kortvarig, men han er ikke overraska over kinesiske myndigheters handling.

- Jeg håper dette er en veldig midlertidig husarrest. Det var ventet at det ville komme innstramminger etter annonseringen, sier Jagland til Dagbladet.

Han beklager tiltaket, men tror kinesiske myndigheter selv vil innse at husarresten ikke vil være nyttig og tror de vil snu.

- Det er umulig å si hvor lenge husarresten vil vare, men jeg tror også myndigheten ser at dette ikke gagner noen. Alle er opptatt av at situasjonen normaliserer seg og at de gode relasjonene med Kina skal fortsette, sier Jagland, som tror alle kommentarene fra verden over etter annonseringen fungerer som et press i seg selv.

- Ydmyk mann Xia var på besøk hos sin ektemann i fengsel i går kveld. Xia skrev i en epost til Dagbladet om fredsprisvinnerens første reaksjon på nyheten tidligere i dag:

- Denne prisen går til alle de som døde 4. juni 1989.

Så begynte prisvinneren å gråte, ifølge kona.

4. juni 1989 var datoen Kinas militære maskin rullet inn på Den himmelske freds plass i Beijing og slo ned på demonstrasjonene.

Jagland er ikke overrasket over at prisvinneren dediserer prisen til andre.

- Det er veldig positivt at hun fikk overbrakt nyheten. Vi er veldig glade for at han setter pris på dette. Det trodde vi på forhånd også, sier Jagland.

Han er heller ikke overrasket over at vinneren mener den tilhører andre.

- Han er en ydmyk mann. Obama gjorde det samme i fjor. Mange har sagt det samme, at prisen tilhører andre, sier Jagland.

I HUSARREST: Kona, Liu Xia, er satt i husarrest og mannen, fredsprisvinner Liu Xiaobo sitter i fengsel. Foto: Reuters/Scanpix
I HUSARREST: Kona, Liu Xia, er satt i husarrest og mannen, fredsprisvinner Liu Xiaobo sitter i fengsel. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer