- Vi får høyere puls

Gilde måtte punge ut millioner da tilsammen 18 personer ble syke og en gutt døde i 2006. - Normalt er E.coli ikke tilknyttet vårt kjøtt.

DÅRLIG ERFARING: Her sjekkes tilbakekalt kjøttdeig i 2006 etter at mange ble syke i 2006. Nå er tre barn alvorlig syke av e.coli-bakterier igjen. Gilde slår fast at det kan være andre smittekilder, men synes det er urovekkende. Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet
DÅRLIG ERFARING: Her sjekkes tilbakekalt kjøttdeig i 2006 etter at mange ble syke i 2006. Nå er tre barn alvorlig syke av e.coli-bakterier igjen. Gilde slår fast at det kan være andre smittekilder, men synes det er urovekkende. Foto: Ole C. H. Thomassen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Blant matprodusentene i Norge, er Gilde blant dem som har dårligst erfaring med E.coli-bakterier. I 2006 ble 18 personer, 16 av dem barn, syke etter å ha spist morrpølse fra et av Gildes anlegg. Et av barna døde.

I dag kom meldingen om at Folkehelseinstituttet har fått varsel om tre tilfeller av såkalt hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) hos barn under ti år. Det er en nyresykdom som i verste fall kan være dødelig, og som oftest er det E.coli-smitte som står bak.

Høyere puls - Vi har registrert saken ut i fra det som står i mediene, men gjør ikke noe spesielt før vi får noe konkret informasjon fra Mattilsynet, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Gilde til Dagbladet.

- Men vi får alltid høyere puls når vi hører sånt, legger hun til.

Hun synes det er urovekkende at de tre barna er fra tre ulike fylker i Norge.

- Normalt ikke vårt kjøtt - Vi liker ikke å høre det, men det er samtidig viktig å merke seg at det er 15-20 E.coli-tilfeller i året. Det er det normale, men normalt er tilfellene ikke tilknyttet vårt kjøtt, sier Sundqvist.

Hun understreker at det kan stamme fra nærkontakt med dyr, at små barn ofte tilbringer tid i sandkasser og at man kan finne bakterien i drikkevann.

E.COLI-FRYKT HOS GILDE: Det var morrpølse av denne typen som gjorde til sammen 18 personer syke og gjorde at en gutt døde i 2006.  Foto: Kjell Erik Berg
E.COLI-FRYKT HOS GILDE: Det var morrpølse av denne typen som gjorde til sammen 18 personer syke og gjorde at en gutt døde i 2006. Foto: Kjell Erik Berg Vis mer

- At tre barn er lagt inn på sykehus med det som kan være E.coli-bakterie er for lite for at vi kan gjøre noe som helst. Vi er ikke bekymret basert faktagrunnlaget så langt, men vi er nok mer vare enn andre fordi vi har dårlig erfaring med dette. Men det er nok ikke noe grunn for at vi skal være mer bekymret enn andre, sier Sundqvist til Dagbladet.

- Nå er det opptil lokalt helsevesen for å finne ut hva som kan være smittekilden, slår hun fast.

HØYERE PULS: Kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Gilde synes det er urovekkende at de tre barna er fra tre forskjellige fylker. Foto: Gilde
HØYERE PULS: Kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Gilde synes det er urovekkende at de tre barna er fra tre forskjellige fylker. Foto: Gilde Vis mer