Vi får ikke EU-renter

Rente på nivå med EU vil være skadelig. Mange vil miste jobben, og folk flest vil tape hvis renta i Norge blir virkelig lav. Derfor blir ikke renta lavere enn fem prosent ved nyttår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk rente på nivå med lav EU-rente blir som å pisse i buksa. Først varmt og behagelig for folk med lån, deretter kaldt og klamt for næringslivet og husholdningene, sier ekspertene. De er ikke skuffet over at Norges Bank lot være å senke renta i går.

Vente og se

Fordi Norges Bank frykter at norsk økonomi skal boble over om folk får mer penger mellom hendene, venter sentralbanken med å sette renta mer ned. Etter at Norges Bank onsdag valgte å ikke kutte renta som bestemmer hva du må betale for dine lån, har renta gått ned med to prosentpoeng hittil i år.

De fleste analytikere tror likevel at renta kan gå ned med vel ett prosentpoeng - til om lag fem prosent - innen nyttår.

Men da er det trolig stopp. Rente på under fem prosent er svært lite sannsynlig. Blir renta i Norge så lav som i EU, 2,7 prosent, er det dårlig nytt for norsk økonomi.

- Det ville vært skadelig for norsk økonomi å ha rente på samme nivå som i eurolandene. Den lave arbeidsledigheten vil bli truet. Eurorente vil ramme folk flest noen år fram i tid, sier Marius Lømo, makroøkonom i Kreditkassen.

Ikke mer køl

Selv om det er forlokkende å spare tusenvis av kroner for hver enkelt om renta går kraftig ned, vil vi tape på sikt. I dag er norsk økonomi effektiv, og ledigheten er lav. Økonomien tåler ikke mye mer fart. Derfor vil lav EU-rente gi økte kostnader for industrien, mindre salg av norske varer i utlandet og høyere rente for folk flest på sikt.

Pest eller kolera

For regjeringen vil det være et valg mellom pest eller kolera å kutte statsbudsjettet for å gi folk lavere rente enn 5 prosent.

- Hvis målet er å få renta langt ned, bør regjeringen stramme til mye i statsbudsjettet. Det vil gå ut over velferden til folk, og bidra til at arbeidsledigheten øker kraftig, sier Kyrre Aamdal, senior analytiker i DnB.

Om renta skal kraftig ned, har regjeringen derfor valget mellom å gi bedre økonomiske kår til folk med store renteutgifter, samtidig som den kaster flere ut i arbeidsledighet, understreker Aamdal.

For å få renta ned til vel fem prosent innen nyttår, og norsk økonomi bli i balanse, må regjeringen få gjennom et statsbudsjett som ikke pumper opp norsk økonomi.