«Vi får ikke gjort nok for å redde nok liv. Det er tungt»

Anders Snortheimsmoen, leder for beredskapstroppen, om den tida fra de fikk melding om skytinga på Utøya til gjerningsmannen var pågrepet.

LEDER FOR BEREDSKAPSTROPPEN: Anders Snortheimsmoen. Foto: Morten Holm/SCANPIX
LEDER FOR BEREDSKAPSTROPPEN: Anders Snortheimsmoen. Foto: Morten Holm/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da beredskapstroppen var på vei til Utøya fra Oslo 22. juli opplevde de kommunikasjonsproblemer med Nordre Buskerud-politiet, som blant annet var under et stort press med et svært høyt antall nød- og bekymringsmeldinger.

Et problem var at Oslo-politiet bruker det nye digitale nødnettet, som er avlytningssikkert, mens Nordre Buskerud bruker det åpne, gamle analoge nettet.

- Jeg vet at kommunikasjonsproblemene ble opplevd som frustrerende for politifolk som var med på aksjonen. Samtidig er det ikke ting hittil som tyder på at det har rammet selve gjennomføringen, sier politidirektør Øystein Mæland til Dagbladet.

- Var godt på vei Beredskapstroppen var ved Regjeringskvartalet etter bombeangrepet der. Da de fikk den første, ubekreftede meldingen om skyting på Utøya kastet de seg i spesialbilene de hadde der. Da den offisielle bistandsanmodningen kom, var de allerede godt på vei.

- Reaksjonen var faktisk veldig bra. Vi var allerede på vei, sier Anders Snortheimsmoen, leder for beredskapstroppen.

Snortheimsmoen sier han vet det ble jobbet med sambandet og kontakten på vei mot Utøya, men at det løste seg greit.

- Frustrasjonen i en sånn sak er at vi uansett føler at vi ikke får gjort nok for å redde liv. Vi tenker ikke på detaljer, men vi får ikke gjort nok for å redde nok liv. Det er tungt, sier Snortheimsmoen til Dagbladet.

Beinhard prioritering På gårsdagens pressekonferanse fortalte Snortheimsmoen også hvordan mannskapene opplevde tida rett etter at gjerningsmannen var pågrepet. De måtte undersøke om det var andre gjerningsmenn på øya, før de kunne konsentrere seg om å hjelpe skadde.

- Det er en beinhard prioritering å ha mindre fokus på å redde liv i den første fasen. Etter hvert som man får mer oversikt gjør man vurderinger og sikrer sine egne og andre, gir førstehjelp til de som er skadd og hjelper dem vekk fra området. Det gjøres etter kjente prinsipper og er enkelt, men dog så vanskelig, sa Snortheimsmoen.

Nordre Buskerud politidistrikt tok den mye omtalte beslutningen om at beredskapstroppen skulle møte opp ved Storøya, 3,6 km fra Utøya, og ikke ved Utvika camping, som bare er 675 meter fra Utøya.

- Storøya godt egnet En del av vurderingen var at det ville gå raskere til lands, enn på svingete veier med tilhenger.

- I min verden er Storøya et godt egnet sted å operere fra. Dersom det hadde vært en øvelse med samme scenario, ville lederen som hadde valgt det stedet fått bestått, sa Snortheimsmoen på gårsdagens pressekonferanse.

- Man må ta inn over seg hvilken situasjon man var i den dagen. I den situasjonen opplever jeg at mine mannskaper gjorde maksimalt av det de kunne ut fra forutsetningene, sa Sissel Hammer, politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer