- Vi får som fortjent

- Den norske skattepolitikken gjør det uinteressant for internasjonale konsern å legge hovedkvarteret hit. Vi har oss selv å takke for at det meste forsvinner ut av landet, sier Høyres Per-Kristian Foss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toppledelsen i Sampo og Storebrand har vært på sjarmoffensiv i Oslo, uten å rokke ved Høyres motstand mot den finsk-norske fusjonen.

- Jeg kjenner argumentene, her er det ikke noe nytt, sier partiets finanspolitiske talsmann til Dagbladet.

Hans største innvending er at en fusjon mellom Storebrand og finske Sampo flytter hovedkvarteret ut av landet - til Helsinki.

Skatteklemme

- Det er ingen katastrofe at det dannes store nordiske selskap, men jeg er bekymret over at hovedkvarterfunksjonene legges utenlands. Det ville vært interessant om noe av denne bølgen gikk i motsatt retning, sier Foss.

Han ønsker seg en utvikling i retning av at norske interesser kjøper utenlands, med basis i Norge.

Sampos jakt

  • Det finske finanskonsernet Sampo tilbyr 75 kroner per aksje i Storebrand, som dermed verdsettes til 20,8 milliarder kr.
  • Et flertall i Storebrands styre anbefaler Sampos bud. Aksjonærene i selskapet må ta en avgjørelse innen midten av juli.
  • Det kreves aksept fra 90 prosent av aksjonærene, og kjøpet må godkjennes av norske myndigheter.
  • Folketrygdfondet eier 9,97 prosent av aksjene, og det politiske miljøet har oppfordret fondet til å avvise budet fra Sampo.

- Men norsk skattepolitikk stimulerer ikke til at internasjonale bedrifter legger hovedkvarteret til Norge. Slik sett får vi som fortjent. Danskene har derimot klart å få store bedrifter til å etablere sine hovedkvarter i landet, selv om de ikke har virksomheten sin i Danmark.

Salgsturné

Men den politiske motstanden har ikke tatt motet fra Sampo-sjef Björn Wahlroos.

Sammen med kollega Idar Kreutzer i Storebrand var han i går på salgsturné i Oslo, med stopp hos Kredittilsynet, finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Oslo Børs. Schjøtten konkluderte med at møtet ikke ga ny informasjon.

Filial-land

- Realiteten er at Norge, sammen med Storbritannia og Luxemburg, er i ferd med å bli et land med filialer av de store finansinstitusjonene, sa han etter møtet med Wahlroos og Kreutzer.

Schjøtt-Pedersen understreket at regjeringen ikke vil gripe inn i prosessen, og gjentok at det ikke har vært kontakt med Storebrands aksjonærer.

ÅPNER DØRER? Finske Sampos konsernsjef Björn Wahlroos besøkte i går Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.