- Vi fikk dem til å gråte! Det er jo nok det

Norske barn fikk fredsprisvinnerne til å kjenne på følelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fornøyde barneprogramledere startet festen idet årets fredsprisvinnerne forlot barnefesten i Nobelsenteret, startet nachspillet med dans, klapp og Stella Mwangi.

I to måneder har Alva Pauline Gjerde (12), Vetle R. Nyhus og seks andre barn fra Sagene skole jobbet for å arrangere dagens fredsprisfest for barn i Nobels fredsenter, sammen med Redd Barna.

I formiddag fikk fikk rundt 200 barn i alderen 9-12 år 15 minutter sammen med årets tre kvinnelige fredsprisvinnere: Ellen Johnson Sirleaf og Leymah Gbowee fra Liberia og Tawakkul Karman fra Jemen.

We love you! Noen minutter for seint, like over 11.30, kom fredsprisvinnerne inn til et mørklagt rom i Nobels fredssenter i dag.

«We love you!», ropte barna idet lyset ble slått på, og rosa konfetti sprutet utover lokalet mens de tre prisvinnerne, kronprinsesse Mette-Marit og Oslo-ordfører Fabian Stang fant hver sin stol på scenen. Der lå hver deres hvite pute med bilde av hver av dem og ventet.

Programlederne fra Sagene skole ønsket prisvinnerne velkommen til fredsprisfesten, og ga ordet til liberiske Leymah Gbowee.

- Ah, takk for velkomsten, jeg skulle ønske vi kunne være her resten av dagen. Jeg har og barn og når det er krig, er det barna og mødrene som lider mest. Hver gang jeg ser et barn som er sykt, underernært eller har opplevd noe grusomt, blir jeg sinna og tenker at jeg må gjøre mer, sier Gbowee og de 200 barna klappet og smilte tilbake.

- Barn må få smile Så fikk Ellen Johnson Sirleaf spørsmål om hvordan det er å leve i krig. Som de andre fredsvinnerne, jobbet hun med å holde tårene unna.

- Først vil jeg takke fra alle barna i landet mitt for at dere tar imot oss. Hjemme er det mange barn som har lidd masse. Mange har ikke fått skolegang eller rent vann. Da jeg tok over som president i 2006, sa jeg at det viktigste var å gi barna utdannelse, og aller viktigst: Få dem til å smile igjen. Det gjør de nå, sier en tydelig rørt Sirleaf.

- Jeg har en drøm - og jeg elsker dere Maria fra Tromsø stilte via en TV-skjerm spørsmål til verdens yngste fredsprisvinner, 32-årige Tawakkul Karman.

- Dette er en drøm. Jeg har alltid drømt om at våre barn i Jemen også skulle få god utdannelse, helse og leve i et land med bra politisk situasjoen. Jeg håper at barna kan vokse opp og ha venner som dere. At dere elsker dem og at de elsker dere. Det har vært veldig mye hat og krig i verden og jeg vil ha bort hatet. Vi må bygge verden med kjærlighet og respekt. Og jeg vil si noe til dere alle: Jeg elsker dere også, sa Tawakkul Karman til stor barnebegeistring.

- Ikke dø som feiginger Leymah Gbowee forteller at barna får henne til å gråte, og så forteller hun historier fra sin oppvekst. At hun levde med krig fra hun var 17 år - og fremdeles et barn.

- Vi har levd med så mye vold og traumer. Og da jeg fikk barn, ble jeg bevisst på at de ville spørre meg hva vi gjorde for å få en bedre verden: Hva gjorde du, mamma. Sammen med mine søstre har vi tenkt at vi skal dø uansett, så da er det bedre å kjempe før vi dør. Vi må ikke dø som feiginger, men som helter. Vi hadde ikke noe, men våre barn skal ikke oppleve det samme som oss, de skal ikke måtte ta de samme kampene som oss. Takket være Gud er vi fremdeles i live og det er på grunn av dere at vi gjør hva vi gjør, sier Gbowee.

Rollemodeller Så kom Vetle R. Nyhus fram på podiet:

- Dere er modige, dere er våre rollemodeller og vi håper å bli som dere, sier Nyhus og starter å synge sangen «You raise me up».

- Takk for at dere kom på festen vår. Lykke til på fredsprisseremonien, sa programlederne fra Sagene skole og fredsprisvinnere, ordfører og kronprinsesse ble klappet ut av lokalet.

Nachspill med Stella Idet fredsprisvinnerne var ute av lokalet, startet nachspillet for fullt med artisten Stella Mwangi, som sang «Haba Haba» og hennes siste singel, «Hula Hoop».

- Dette er helt fantastisk. Det er tre veldig modige kvinner som får fredsprisen i år. De viser at du må begynne med små steg for å få til store ting. Som kenyanske Wangari Maathai som vant fredsprisen i 2004 med å plante trær, sier Stella Mwangi.

Det første hun tenkte da hun fikk vite hvem som var årets fredsprisvinnere, var:

- Tenk hvis jeg kunne spille for dem. Nå får jeg være her, på festen, og jeg er veldig glad. Du vet, jeg er jo opprinnelig fra Kenya og jeg er veldig stolt over at det nå er kvinner fra Afrika som får prisen, sier Mwangi til Dagbladet.

Modige kvinner Arrangørene, Redd Barna og skolebarna fra Sagene skole i Oslo var strålende fornøyd. Nå skal fredsprisdagen feires med pizza.

- Det var veldig gøy og spennende. Jeg ble sånn varm, sier Alva Pauline Gjerde, og tar seg på hjertet.

- Jeg hadde sommerfugler i magen, men det gikk jo bra, sier Vetle R. Nyhus.

De to sang sangen «You raise me up» for fredsprisvinnerne, som alle kjempet med tårene da de møtte de mange barna i Nobel-senteret i formiddag.

- Vi fikk dem til å gråte, da. Det er jo nok det, smiler Vetle, og fortsetter:

- De er utrolig modige og sterke.

200 barn fikk komme på fredsarrangementet, mens foreldrene ble plassert der barna blir plassert på SATS når de voksne trener: På foreldreparkering i et rom ved siden av.