Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Militærbaser angrepet:

– Vi fikk et forvarsel

De norske styrkene i Irak fikk et forvarsel før militærbasen de holder til ble angrepet natt til onsdag, bekrefter Forsvaret. Det gjorde dem i stand til å iverksette tiltak for at skaden skulle bli minst mulig.

I NATT: Et ukrainsk fly har styrtet i Iran, og to amerikanske baser er angrepet i Irak. Se siste nytt her. Vis mer

Natt til onsdag bekrefter Pentagon at minst to militærbaser i Irak er blitt rammet av «over et dusin raketter». Ved en av basene, Ain al-Asad-basen, bor om lag 70 norske soldater.

– Det er ingen norske som har kommet til skade i angrepet. Det går etter forholdene bra med dem. Tross den alvorlige situasjonen er de ved godt mot, sier pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til Dagbladet.

Ifølge Pentagon ble militærbasene truffet av ballistiske missiler, avfyrt fra Iran.

ANGRIPER: Disse bildene blir nå spredt på sosiale medier. Flere, inkludert Iransk statlig TV, hevder bildene skal vise missiler på vei inn mot en amerikansk flybase. Vis mer

– De norske styrkene har vært ute i sikringsposisjoner i utkanten av leiren der de normalt holder til. Vi fikk et forvarsel om at et angrep kunne finne sted, og på bakgrunn av det trakk vi ut i sikkerhetsposisjoner både for å spre styrkene og for mest mulig sikring, forklarer Stordal.

Varslet gjennom egne etterretningskanaler

Han kan ikke bekrefte hvem varselet om "et mulig nært forestående angrep" kom fra.

– Det kom gjennom våre egne etterretningskanaler, men jeg kjenner ikke detaljene rundt det.

Stordal forteller at et slikt varsel på generelt grunnlag gir Forsvaret to muligheter:

– Vi har egne anlegg vi kaller « shelter», som er laget for å kunne beskytte mot trusler av denne typen. Det andre alternativet er å plassere soldatene i pansrede kjøretøy. Det avhenger av situasjonen. Vi sprer soldatene for å minske risikoen for at folk blir skadet, eller skadet på samme tid.

Han ønsker ikke å gå ut med hvilket av alternativene som ble iverksatt for de norske styrkene natt til onsdag.

– Vi ser an trusselen og hvorvidt tiltakene går ut over jobben man skal gjøre. Det vil alltid være en vurdering der, sier Stordal.

De norske soldatene har nå returnert til leiren etter å ha vært i sikringsposisjoner fra midnatt til ut på morgenkvisten.

– Det ser ut til å være små eller ingen materielle skader på den norske infrastrukturen, forteller Stordal.

De rundt 70 norske soldatene ved Ain al-Asad-basen, som primært tilhører panserbataljonen i Troms, er ifølge Forsvaret mot slutten av sin periode i Irak. Etter planen skal de avløses av soldater fra Telemark bataljon i midten av februar.

Skal være hevn

Den allerede spente situasjonen mellom USA og Iran toppet seg da den iranske generalen Qasem Soleimani ble drept et rakettangrep natt til fredag i forrige uke.

Statlig iransk TV beskriver nattas angrep som et «hevnangrep» for drapet, skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge Reuters melder offisielle amerikanske kilder at flere raketter skal ha blitt avfyrt mot basen Ain al-Asad, hvor det bor norske soldater som tjenestegjør i den internasjonale koalisjonen mot ISIL.

Det bor også amerikanske soldater på flybasen. Koalisjonslandene som har styrker i basene som ble angrepet i Irak, sier alle at ingen av deres soldater ble skadd. Det gjelder Irak, Norge, Canada og USA.

Den iranske statlige TV-kanalen Press TV, derimot, hevder at 80 amerikanere ble drept i nattas angrep.

– Press TV kan ikke uavhengig bekrefte rapportene om tap, understreker kanalen på Twitter. Ifølge The Guardian ble i alt 22 raketter skutt opp fra Iran. 17 av dem traff Ain al-Asad-basen, hvor de norske soldater er stasjonert, mens resten traff en base i Erbil nord i Irak.

Spent situasjon

Drapet på den høytstående iranske generalen Soleimani var beordret av president Trump, og avgjørelsen skal ha blitt tatt etter at en irakisk entreprenør ble drept av irakiske militskrigere 27. desember. USA mener Iran står bak angrepet.

Drapet på Soleimani har satt sinnet i kok hos iranerne, og de har siden angrepet varslet hevn.

Trump har på sin side varslet at USA er klare til å aksjonere mot 52 iranske mål dersom amerikanske mål blir angrepet.