NYE SYKDOMSTILFELLER: Nye passasjerer er på vei inn for å dra på cruise med Vision of the seas i Oslo torsdag, bare timer etter at hundrevis av syke passasjerer forlot skipet. Nå meldes det om nye sykdomstilfeller, halvveis i et ni dagers cruise rundt de britiske øyer. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
NYE SYKDOMSTILFELLER: Nye passasjerer er på vei inn for å dra på cruise med Vision of the seas i Oslo torsdag, bare timer etter at hundrevis av syke passasjerer forlot skipet. Nå meldes det om nye sykdomstilfeller, halvveis i et ni dagers cruise rundt de britiske øyer. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

- Vi fikk ikke vite om smitten

Nok en gang er over hundre passasjerer rammet av virus om bord på «Vision of the seas».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag er 146 passasjerer om bord på skipet «Vision of the seas» blitt smittet av noroviruet. Symptomene er stort sett oppkast, men også diaré. 60 passasjerer ligger på isolat på sine lugarer.

Dette er andre virusutbrudd på kort tid. Også i forrige uke ble rundt 100 passasjerer syke. Dette er rederiets tall. Kilder Dagbladet har snakket med hevder at flere hundre ble syke under cruiset som ble avsluttet i Oslo torsdag forrige uke.

Nå er altså båten rammet igjen. Ikke alle er fornøyd med besetningens håndtering av krisen:

- Først klokken 13 i dag fikk vi vite at det var et virusutbrudd om bord. Det er provoserende ettersom besetningen var klar over det kvelden i forveien, sier passasjer Asle Bang (57).

Ellen Stebekk, markedssjef i Royal Caribbean Cruise Lines, bekreftet at det var sykdom ombord på båten overfor Dagbladet allerede i går kveld.

FeriedemperHan synes beskjeden har lagt en demper på feriestemningen og oppholder seg nå mer i lugaren enn han ellers ville gjort, selv om han så langt ikke er smittet.

Dagbladet er blitt kontaktet av flere passasjerer som kritiserer måten skipet har håndtert virusutbruddene. Enkelte forteller om lukt av avføring og oppkast i korridorene.

MISFORNØYD: - Heldigvis hadde jeg bestilt suite som jeg kan trekke meg tilbake på, ellers hadde det nok vært mye verre for meg, sier Asle Bang (57).
MISFORNØYD: - Heldigvis hadde jeg bestilt suite som jeg kan trekke meg tilbake på, ellers hadde det nok vært mye verre for meg, sier Asle Bang (57). Vis mer

- Jeg var syk og ble lovet gratis drikke i minibaren fordi jeg trengte væske, men ble likevel fakturerert for dette, skriver passasjer Elisabeth Steen i mail til Dagbladet.

- Vi vasker kontinuerligEllen Stebekk, markedssjef i Royal Caribbean Cruise Lines, forteller at de gjør alt de kan for å begrense smitten.

- Vi driver kontinuerlig med vasking av fellesareal og spiserom, og har desinfisert alle flatene av båten som passasjerene berører. I tillegg har vi isolert de syke pasientene på sine lugarer. Vi har ikke fått melding om lukt, sier Stebekk.

Ifølge henne skal passasjerene ha fått kontinuerlig informasjon om smitten om bord. Hun kjenner ikke til at noen skal ha blitt lovet gratis drikke uten å få dette, og lover å se på saken.

Kan bli langvarigSmittevernoverlege i Oslo kommune, Tore Steen, var om bord på skipet «Vision of the seas» torsdag i forrige uke. Da så han ingen grunn til å fraråde skipet å dra ut igjen. Likevel ble mange virussmittet nok en gang.

VASKET NED: Fellesarealer på båten ble vasket ned i går. Blant annet ble klorin brukt for å få bort bakterier. Foto: RCCL
VASKET NED: Fellesarealer på båten ble vasket ned i går. Blant annet ble klorin brukt for å få bort bakterier. Foto: RCCL Vis mer

- Når båter først får dette viruset om bord, kan det ta tid å bli kvitt det. Hvor lang tid det tar, kommer an på om man klarer å isolere alle som er smittet, sier Sten.

Han mener ikke det var feil å «friskmelde» skipet sist gang ettersom de ansatte så ut til å ha gode rutiner i forhold til å få bukt med smitten.