- Vi fikk ingen konkrete løfter

Jens ba Kongos president om å benåde Joshua French.

MØTTES I NEW YORK: Men det kom lite konkret ut av møtet mellom Espen Barth Eide og Jens Stoltenberg og Kongos president Joseph Kabila. Foto: Statsministerens kontor
MØTTES I NEW YORK: Men det kom lite konkret ut av møtet mellom Espen Barth Eide og Jens Stoltenberg og Kongos president Joseph Kabila. Foto: Statsministerens kontorVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Både Stoltenberg og Kabila deltar denne uka under åpningen av FNs generalforsamling i New York.
Stoltenberg mener det var viktig å få treffe Kabila direkte.

- Vi fikk ingen konkrete løfter, men jeg tror vi skal avvente. Det er bra at det er dialog og samtaler, sier statsministeren etter møtet på den kondolesiske presidentens hotell seint i kveld norsk tid.

Han forteller han redegjorde for Norges vurderinger, og at Kabila forklarte hvorfor dette er en vanskelig sak for Kongo.

- Ble det bedt om noen motytelser fra Kongos side?

- Det er galt å gå inn på enkeltheter i samtalene. Norge kan ikke bidra økonomisk, hvis det er det du mener, men vi har en nær dialog. Vi er nå enige om at vi skal ha en videre dialog om saken på utenriksministernivå, sier Stoltenberg før han haster til neste møte.

Forsiktig optimist Før møtet var Stoltenberg forsiktig optimist. Han varslet at han ville gjenta det norske myndigheter har bedt om i flere møter om at Joshua French, som soner en livstidsdom for drap i Kongo, blir benådet eller får soningsoverføring til Norge. Seinest for noen uker siden gjentok Stoltenberg dette kravet da han endelig fikk snakket med landets statsminister på telefon.

Stoltenberg har tidligere forsøkt å komme i kontakt med Kabila uten å få svar. Også i fjor forsøkte Norge å få et møte med Kongos president under høynivåuka i FN uten å lykkes.

French sitter nå alene i det kongolesiske fengselet etter at Tjostolv Moland 18. august i år ble funnet død i cella deres. Norske myndigheter har i lang tid vært bekymret for behandlingen av de to nordmennene.

- Som nobeltalen I dag åpnet også FNs generalforsamling offisielt. Der holdt blant annet USAs president Barack Obama en 40 minutter lang tale hvor han snakket om hvordan Israel-Palestina-konflikten, borgerkrigen i Syria og forholdet til Iran bør løses gjennom diplomati og internasjonalt samarbeid.

ETTER MØTET: Utenriksminister Espen Barth Eide og statsminister Jens Stoltenberg fotografert etter møtet med president Joseph Kabila. Foto: Johannes Worsøe Berg
ETTER MØTET: Utenriksminister Espen Barth Eide og statsminister Jens Stoltenberg fotografert etter møtet med president Joseph Kabila. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer

Stoltenberg mener det er svært positivt for et lite land som Norge at verdens fremste stormakt har en president som vil bruke FN og folkeretten.

- Jeg vil si at det er en Obama som går tilbake til sine røtter og den Obama vi først ble kjent med. En Obama som er opptatt av samarbeid og felleskap, som er opptatt av å ha et optimistisk budskap om håp, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Han mener Obamas tale i FN i dag har klare paralleller til talen han holdt da han ble tildelt Nobels fredspris i 2009.

- Mye av budskapet og grunnleggende prinsippene i talen i dag er å kjenne igjen fra den talen vi så i Oslo. Det er en Obama vi kjenner igjen, sier Stoltenberg.