- Vi fikk ingen kritikk

I formiddag måtte tobakksgiganten Tiedemann stå skolerett for bistandsminister Anne Kristin Sydnes. Men Tiedemanns kom ikke med noen innrømmelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag måtte informasjonssjef Jan Robert Kvam ved Tiedemanns Tobaksfabrik forklare Sydnes som blir gjort med barnearbeidet som den danske avisa Politiken har avslørt.

- Vi har ikke fått noen som helst kritikk, sier informasjonssjef Kvam til Dagbladet.no etter møtet.

«Full tilslutning»

Tiedemanns har innrømmet at de er klar over at barn jobber på tobakksplantasjer blant annet i Malawi og Zimbawe, men har sagt at det er lite de kan gjøre med det fordi de kjøper tobakken via oppkjøpere på auksjoner.

- Vi har fått full tilslutning til den linjen vi har skissert. Den linjen handler om internasjonalt samarbeid. Vi ble på ingen måte refset, men vi har fått gode råd, sier Kvam.

Dét er ikke bistandsminister Anne Kristin Sydnes helt enig i:

- Han må uttale seg på egne vegne. Vi har kommet med veldig klare utfordringer, vi snakker om veldig kritikkverdige forhold. Tiedemanns har vært kjent med forholdene lenge, og det overrasker meg at de ikke har mer på blokka, sier Sydnes.

Overfor Aftenposten har Kvam tidligere uttalt at Tiedemanns er motstandere av barnearbeid, men at den dansk-norske tobakksprodusenten er for liten til å ha særlig innflytelse over disse spørsmålene.

- Vi kan med enkelhet slutte å handle med Malawi og Zimbawe fordi det er snakk om så små volum. Men det løser ingen problemer. Vi tar det ansvaret det er å handle med disse landene. Vi kan ikke for at verden er slik den er og at det er andre forhold i Afrika enn her hjemme, sier Kvam.

Møte med Redd Barna

Både Redd Barna, LO og forskningsstiftelsen FAFO var tilstede på møtet i dag. Tiedemanns har lovet å inivitere Redd Barna til møte for å «høste av deres kunnskap og erfaring».

Men Redd Barna krever handling:

- Tiedemanns må bestemme seg for om de vil være en del av løsningen eller om de bare vil ta avstand fra problemet. Det siste er en ansvarsfraskrivelse, sier Gro Brækken.

Mange av de voksne tobakksarbeiderne tjener så dårlig at de må be barna om å jobbe for å få råd til mat. Både LO, FAFO og Redd Barna understreker at tobakksprodusenten må samarbeide med lokale fagforeninger for å løse dette problemet.

FORNØYD: Informasjonsjef Jan Robert Kvam var fornøyd etter møtet med bistandsministeren i dag.
KREVER HANDLING: ...men bistandsminister Anne Kristin Sydnes var klar i sin tale: Tiedemanns Tobaksfabriker må ta barnearbeid på alvor og sørge for at barn får det best mulig.