- Vi fikk ordre om å gjøre fangelivet til et helvete

En av de seks amerikanske soldatene som anklages for å ha mishandlet irakiske fanger, sier at mishandlingen skjedde etter ordre fra etterretningsoffiserer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington (NTB-Reuters-AFP): Fangene skulle brytes ned slik at det ble lettere å avhøre dem, ifølge Sabrina Harman.

- De brakte inn én eller flere fanger på en gang, allerede utstyrt med hetter over hodet og håndjern. Jobben til militærpolitiet var å holde dem våkne og lage i stand et helvete slik at de begynte å snakke, sier den 26-årige reservesoldaten i et e-postintervju med Washington Post fredag. Hun var en av soldatene som poserte på bilder av nakne fanger som var stablet oppå hverandre som en pyramide.

Også sikkerhetsfolk fra private selskaper skal ha brakt fanger til militærpolitiet med beskjed om at irakerne skulle gjøres mer snakkesalige.

En talskvinne fra det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon vil overfor avisen ikke kommentere opplysningene. Ett av de viktigste spørsmålene under høringen på Capitol Hill fredag var hvem som hadde ansvaret for Abu Ghraib-fengselet da mishandlingen skjedde.

Ifølge Harman ble fangene avkledd, undersøkt og deretter tvunget til å stå eller knele i timevis. Noen ganger ble de tvunget til å stå på bokser eller å utføre fysisk aktivitet til de ble utslitt.

- Personen som brakte dem inn, satte standarden for om man skulle være «snill» eller ikke, sier hun.

(NTB)

«SKAMLØSE, SADISTISKE OG GRUSOMME OVERGREP»: Mishandlingen av fangene ved Abu Ghraib-fengselet skjedde med tillatelse og etter ordre fra høyere hold, hevder en av soldatene som nå er anklaget.
OMSKOLERT SOLDAT: Philip Cyrus og hans kamerater fra 152nd Field Artilary ble omskolert til militærpoliti og stasjonert ved Abu Ghraib-fengselet etter at flere soldater kom i søkelyset for fangemishandling.