Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi fikk sjokk da vi så bildet av Engla

Faren til drepte Kristin Juel Johannesen ser flere likhetstrekk mellom de to drapssakene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BORLÄNGE/OSLO (Dagbladet.no): Det er stille utenfor den lille kirken i Stjärnsund i ettermiddag. Noen få kommer og går, men det eneste som bryter stillheten med jevne mellomrom er flydur.

Det er fortsatt en godt bevart hemmelighet hvor Engla ble funnet i går kveld og i siden i natt har pressen trålet Dalarnas dype skoger for å finne nettopp dette stedet.

Nå ber Englas pårørende om fred fra pressen.

- Englas mor syns pressen blir pågående og har bedt meg si at de skal få være i fred, sa pressetalsmann for politiet i Borlänge, Sven-Åke Petters på radio tidligere i dag.

- Et mareritt

En som godt forstår hvordan Englas mamma har det akkurat nå er Roar Juel Johannesen. I 1999 ble hans 12 år gamle datter Kristin funnet kvalt i bygda Hedrum utenfor Larvik i Vestfold. I likhet med politiet i Larvik ser han klare likhetstrekk mellom drapet på ti år gamle Engla og drapet på datteren hans.

- Det slo oss med en gang. Ei lita jente som er ute og sykler, omtrent samme alderen. Det største sjokket fikk vi da vi så bildet av jenta. Der også liknet det, forteller han i kveldens utgave av Etterlyst på Viasat 4.

Juel Johannesen tenker mye på Englas mamma nå.

- Det er tøffe tak hun går gjennom nå. Det hun gjennomgår nå er et jævla mareritt som ikke er noen forunt, sier han.

Venter

Politiet i Larvik har bedt Kripos om å rette en henvendelse til kollegene i Sverige om saken. Dette ble Juel Johannesen informert om tidligere i dag.

- Det er veldig ålreit å få sjekket ut dette, og jeg skjønner at de gjør det. Men jeg går ikke rundt og håper og tror på en snarlig løsning. Vi må bare avvente og se hva som kommer ut av dette, sier Roar Juel Johannessen til Aftenposten.no.

- I begge tilfeller er det unge jenter alene på sykkel i et øde område det er snakk om. Vi kan ikke la være å sjekke drapet på Kristin opp mot den siktede 42-åringen i Sverige, forklarer politiførstebetjent Jørn Lier Horst i Vestfold politidistrikt til NTB.

Etterforskningslederen har levd med saken siden.

- Vi skulle selvfølgelig gjerne ha sett saken løst, sier han.

Flere uløste drap
Etter at Anders Eklund søndag tilsto drapet på ti år gamle Engla Juncosa-Höglund og det åtte år gamle drapet på 31 år gamle Pernilla Hellgren, vurderes det om han også kan ha begått andre drap.

I Norge er det flere drap som står uløst de siste årene. Eklund skal ha vært på jobb som lastebilsjåfør her i landet.

- Han kan være en seriemorder, sier den erfarne drapsetterforskeren Finn Abrahamsen

Politiet i Larvik har bedt Kripos om å rette en henvendelse til kollegene i Sverige om saken.

- Vi vil følge det politiet i Sverige gjør, og vurderer om vi skal sjekke ham opp mot uløste drap i Norge, sier informasjonssjef Anne Bye Sandal i Kripos til NTB.

Sandal presiserer at det er ikke grunnlag for å iverksette noen etterforskning i Norge på det nåværende tidspunkt, men at norsk politiet har bedt om bli holdt orientert av kollegene i Sverige.

Database-sjekk

Politiet på Sunnmøre har allerede sjekket om Eklund kan ha hatt noe med drapet på Trude Espås 8. august i 1996.

- Vi har sjekket i vår database og finner ikke Eklund registrert blant de 5.000 personene vi vet befant seg i Geiranger da drapet skjedde. Det er heller ikke registrert tips på den aktuelle mannen, sier politiadvokat Yngve Skovly i Sunnmøre politidistrikt til TV 2.

Minnes Engla i kveld
Dagbladet.no møter sogneprest Niklas Lang utenfor kirken i Stjärnsund. Hver eneste dag siden Engla forsvant forrige lørdag har menigheten hatt forbønn for tiåringen. Men denne kvelden bli annerledes. Da blir det minnestund for Engla.

- Det blir en enkel andakt klokken seks, i likhet med forbønnene vi har hatt under letingen, forklarer sogneprest Lang.

Han sier til Dagbladet.no at spesielt i går var det mange av Stjärnsunds 200 innbyggere som kom til kirken for å tenne lys. Flere av de som går inn i kirken er barn.

- Hva sier man til sine barn i en slik situasjon?

- Man sier det som det er. Men vi sier ikke mer enn det de spør om. Nå har vi også veldig flinke lærere på skolen som tar seg av barna.

<B>HAR BEDT FOR ENGLA</B>: Sogneprest Niklas Lang.
<B>Minnes i kveld</B>: I vkeld bilr det en minnehøytidlighet for Engla.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media