Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi fikk sjokk. Det var som å bli slått ned. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre

Kjell Granly måtte dra jusprofessor Ståle Eskeland for retten, etter beskyldninger om incest og drap.

FERDIG MED TORGERSEN-SAKEN: Kjell Granly håper han slipper flere runder i Torgersen-saken. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FERDIG MED TORGERSEN-SAKEN: Kjell Granly håper han slipper flere runder i Torgersen-saken. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): 50 år etter at søsteren Rigmor ble funnet drept i en bygård i Skippergata, skyllet marerittet over Kjell Granly (72) for andre gang.

I alle landets aviser kunne man lese grove insinuasjoner om at han hadde medvirket til drap og incest på sin egen søster.  Det gjorde det ikke bedre at beskyldingene var framsatt av den anerkjente jusprofessoren Ståle Eskeland.

Selv om Eskeland skyndet seg å si at dette bare var arbeidshypoteser og at de aldri var ment for offentligheten, kjentes det for Kjell Granly som å bli fysisk slått i bakken.

- Vi fikk sjokk. Det var som å bli slått ned.  Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Stormen bare økte, og jeg tenkte hvor skal dette ende.  Selvmord hadde vært for feigt, men det ble vurdert. Gudskjelov så hadde jeg allerede kontakt advokatene mine, sier Granly til Dagbladet.

Rammet famillien

72-åringen følte at han ikke kunne gå videre før insinuasjonene var lagt helt døde.

- Saken rammet ikke bare meg, men hele familien. Eskeland klarte å så en tvil selv om det var helt grunnløse påstander.  Jeg begynte å få spørsmål og merket at folk snakket bak ryggen min.  En stund måtte jeg rett og slett slutte å gå ut. Vi måtte få fred og få lagt denne saken bak oss, sier Granly.

2. april i år dømte Oslo tingrett Eskeland til å betale 100.000 kroner til Granly i oppreising. På fredag ble det klart at Eskeland ikke kommer til å anke, og dommen er dermed rettskraftig.

- En anke vil innebære en avsporing i forhold til det langt viktigere arbeidet for å få gjenopptatt Torgersen-saken og på den måten bidra til å få rettet opp den alvorlige metodefeilen i rettssystemet. Derfor vil tingrettens dom ikke bli anket, selv om det er en belastning for meg personlig at den blir stående, uttalte Eskeland til Aftenposten.no.

- Siste fra oss
For Granly ble det gledestårer.

- Endelig er jeg renvasket og kan legge dette bak meg. Jeg frykter imidlertid at dette ikke er det siste fra Eskeland, men det er i alle fall
det siste fra oss, sier han. 

Nå håper familien at det er satt et endelig punktum i drapssaken som har fått navnet Fasting Torgersen-saken. 

FÅR OPPREISNING: Kjell Granly, her med advokat Carl Bore. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FÅR OPPREISNING: Kjell Granly, her med advokat Carl Bore. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Granlys advokat sier det slik:

- Den 5. gjenopptakelsesbegjæring ligger nå til behandling. Jeg håper dette er slutten på Torgersen-saken. For hvert avslag kommer Eskeland tilbake med stadig mer usannsynlige påstander, og i offentligheten overforenkles saken sterkt. Eskeland sier at hele dommen står og faller på tre tekniske bevis, men det er ikke riktig. Det er også en rekke taktiske bevis,  slik som vitner. Den skyldige er dømt, sier advokat Carl Bore.

- Granly-saken absurd
- Denne dommen gjør ingenting fra eller til for Torgersen-saken, sier Ståle Eskeland til Dagbladet.

Han sier han bare har gitt et begrunnet tips til gjenopptakelseskommisjonen - noe alle borgere har rett til.

- Det er ikke jeg som har offentliggjort informasjonen om Granly, det er det kommisjonen som har gjort, sier Eskeland. Han påpeker at det samtidig ikke var Granly som ba om bistandsadvokat, men kommisjonen som oppnevnte det for ham.

Eskeland anser seg som ferdig med Granly-saken.

- Granly-saken er fullstendig absurd. Jeg kan ikke bruke livet mitt på denne delen av saken. Jeg har aldri hatt noe ønske om å skade Granly.

TAPTE I TINGRETTEN: Professor Ståle Eskeland vil ikke forfølge Granly-dommen. - Jeg har aldri ønsket å skade Granly, sier Eskeland til Dagbladet. Foto: Morten Holm / SCANPIX
TAPTE I TINGRETTEN: Professor Ståle Eskeland vil ikke forfølge Granly-dommen. - Jeg har aldri ønsket å skade Granly, sier Eskeland til Dagbladet. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!