Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi fikk svært gode tips

Fiskeridirektør Peter Gullestad slår fast at tipstelefonen for fiskefusk har vært en svært nyttig ordning. Men statsminister Bondevik gir sin fulle støtte til fiskeriminister Svein Ludvigsens nedleggelse av telefonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er helt åpenbart at statsminister Kjell Magne Bondevik misliker sterkt den situasjonen fiskeriminister Svein Ludvigsen har satt seg selv og hele regjeringen i.

Nå leter Bondevik desperat etter en nødutgang.

Lite fornøyd

I går varslet han at samtlige tipstelefonordninger skal gjennomgås. Selv om Bondevik ikke vil si det, holder han muligheten åpen for å gjenopprette fiskefusktelefonen. Hvis det skjer, er det i realiteten en direkte instruksjon og ikke minst en kraftig ydmykelse av fiskeriminister Ludvigsen.

I Fiskeridirektoratet er man ikke videre fornøyd med Ludvigsens beslutning.

- Vi tar til etterretning at fiskeriminister Svein Ludvigsen vil legge ned telefonen, og vi følger lojalt opp hans beslutning, men det kan ikke herske noen tvil om at tipstelefonen har fungert godt. Vi har fått mange og svært gode tips. De aller fleste som har kontaktet oss, har også oppgitt sine navn, sier fiskeridirektør Gullestad til Dagbladet.

Men nå er det altså slutt. I går klokka 14.00 ble telefonnummer 80033303 stengt.

- Du er den siste som ringer. Nå trekker jeg ut kontakten, sa vakthavende ved kontrollavdelingen da Dagbladet ringte.

Tipstelefonen ble opprettet i januar i fjor som et ledd i arbeidet med å avdekke juks og fanteri i fiskerinæringen. Det var fiskeriminister Otto Gregussen som mente det var nødvendig også for fiskerinæringen å ha en tipstelefon. Ved siden av fiskefusktelefonen finnes en lang rekke tipstelefoner i så vel politiet som trygdeetaten.

Forberedt

Statsminister Kjell Magne Bondevik hadde i går forberedt seg på bråk i Stortinget rundt denne saken. På spørsmål fra Jens Stoltenberg leste Bondevik opp en ferdigskrevet forklaring om at telefonen ble lagt ned fordi den skapte så mye bruduljer at den ikke var tjenlig. Etterpå kunne Dagbladet spørre statsministeren:

- Var det en veloverveid beslutning å legge ned tipstelefonen?

- Det vil jeg ikke svare på, sier Bondevik.

- En regjeringssjef må da kunne svare på om regjeringens beslutninger er veloverveide?

- Statsråden mener det er veloverveid, og da er det veloverveid, sier statsminister Bondevik.

Jens Stoltenberg sier til Dagbladet at regjeringen må avklare hva de mener om tipstelefoner. - Er man imot, bør samtlige telefonordninger legges ned, mener Stoltenberg.

Hele Norges coronakart