Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi fikk tilbakemelding om at måltallene var svært viktige og at vi måtte gjøre det vi kunne for å nå dem

PU-sjefen «oppdaget ikke» asylendring.

HOLDT IGJEN: Sjef for PU Kristin Ottesen Kvigne og nestsjef i PU Morten Hojem Ervik ble holdt igjen langt utover den avsatte tida for utspørring for at kontrollkomiteen skulle komme til bunns. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HOLDT IGJEN: Sjef for PU Kristin Ottesen Kvigne og nestsjef i PU Morten Hojem Ervik ble holdt igjen langt utover den avsatte tida for utspørring for at kontrollkomiteen skulle komme til bunns. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets utlendingsenhet (PU) oppdaget ikke at formuleringene om asylbarn var blitt endret av Justisdepartementet før Bergens Tidende gjorde etaten oppmerksom på dette.

- Jeg merket meg ikke ulikhetene på dette punktet før BT kontaktet meg, sa Kvigne da hun fredag møtte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

I tildelingsbrevet fra Justisdepartementet til Politidirektoratet i januar framkommer det at lengeværende barn ikke lenger skal prioriteres spesielt ved utsendelse.

Dette ble som kjent ikke videreformidlet fra POD i disponeringsbrevet til PU, men begge brevene nådde etaten.

- Jeg oppdaget ikke selv differensen mellom de to brevene, sa PU-sjef Kristin Ottesen Kvigne.

Som før PU-sjefen slo fast at det ikke er hvor lenge den enkelte har vært i landet som er avgjørende for om utsendelse finner sted, men de såkalte returforutsetningene.

Disse omfatter blant annet avklart identitet og returavtale til mottakerlandet.

På spørsmål fra Venstres Abid Raja om hun hadde oppfattet at lengeværende barn ikke lenger skulle prioriteres framfor andre barn ved asylsaker, svarte hun slik:

- Barnefamilier er en prioritert oppgave, og det har ikke vært styrende i vårt arbeid med returer om de har vært her lenge eller ikke.

Ifølge Kvigne ble regjeringens varslede politikkendringer på området likevel forstått av Politiets utlendingsenhet.

- Vi har forstått at politikkendringen primært er knyttet til engangsløsningen og forskriftsendringen, sa hun.

Ikke vern Kvigne understreket i høringen at politiet ikke la til side saker som omhandlet barnefamilier og ikke på noe tidspunkt mottok føringer om at lengeværende barn skulle vernes fra uttransportering.

Dette har heller ikke vært budskapet fra Justisdepartementet, som kun har slått fast at denne gruppen ikke skulle prioriteres særskilt.

Et møte med justisminister Anders Anundsen (Frp) 19. august ble også tema i høringen. Det kom i stand som et resultat av at PU overfor departementet uttrykte at det var utfordrende å nå måltallet om 7100 uttransporteringer i løpet av året.

- Vi fikk tilbakemelding om at måltallene var svært viktige og at vi måtte gjøre det vi kunne for å nå dem, sa Kvignes bisitter under høringen Morten Hojem Ervik.

Det er åpenbart at flere barn er sendt ut til Afghanistan nå enn hva tilfellet har vært tidligere. Det er ikke tvil om at flere barnerike familier ble sendt ut til Afghanistan høsten 2014, sa Kvigne.

Hun sa også at PU ikke gjorde en «selvstendig vurdering» av brevet fra afghanske myndigheter som uttrykte kritikk mot en endret norsk returpraksis.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media