- Vi fikk tilbakemelding om at måltallene var svært viktige og at vi måtte gjøre det vi kunne for å nå dem

PU-sjefen «oppdaget ikke» asylendring.

HOLDT IGJEN: Sjef for PU Kristin Ottesen Kvigne og nestsjef i PU Morten Hojem Ervik ble holdt igjen langt utover den avsatte tida for utspørring for at kontrollkomiteen skulle komme til bunns. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HOLDT IGJEN: Sjef for PU Kristin Ottesen Kvigne og nestsjef i PU Morten Hojem Ervik ble holdt igjen langt utover den avsatte tida for utspørring for at kontrollkomiteen skulle komme til bunns. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Politiets utlendingsenhet (PU) oppdaget ikke at formuleringene om asylbarn var blitt endret av Justisdepartementet før Bergens Tidende gjorde etaten oppmerksom på dette.

- Jeg merket meg ikke ulikhetene på dette punktet før BT kontaktet meg, sa Kvigne da hun fredag møtte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

I tildelingsbrevet fra Justisdepartementet til Politidirektoratet i januar framkommer det at lengeværende barn ikke lenger skal prioriteres spesielt ved utsendelse.

Dette ble som kjent ikke videreformidlet fra POD i disponeringsbrevet til PU, men begge brevene nådde etaten.

- Jeg oppdaget ikke selv differensen mellom de to brevene, sa PU-sjef Kristin Ottesen Kvigne.

Som før PU-sjefen slo fast at det ikke er hvor lenge den enkelte har vært i landet som er avgjørende for om utsendelse finner sted, men de såkalte returforutsetningene.

Disse omfatter blant annet avklart identitet og returavtale til mottakerlandet.

På spørsmål fra Venstres Abid Raja om hun hadde oppfattet at lengeværende barn ikke lenger skulle prioriteres framfor andre barn ved asylsaker, svarte hun slik:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.