SPISER GIFTIG UGRESS: I en region i søraustralia er vombatene i ferd med å sulte ihjel fordi de ikke har nok mat. Illustrasjonsfoto: Susan Montoya Bryan / AP Photo
SPISER GIFTIG UGRESS: I en region i søraustralia er vombatene i ferd med å sulte ihjel fordi de ikke har nok mat. Illustrasjonsfoto: Susan Montoya Bryan / AP PhotoVis mer

- Vi finner 20-30 døde vombater hver gang vi går ut

Forskere mener de har funnet årsaken til massedød blant vombater i Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi ser vombater ligge på siden, spise jord og falle ned i hull. Vi ser dyr som faller om, og finner omtrent 20-30 døde vombater hver gang vi går ut, sier Brigitte Stevens, som jobber som dyreredder i regionen Murrayland sør i Australia, til ABC News.

Over store deler av distriktet er vombatene så avmagret at de ikke klarer å stå oppreist, og forskere har en stund jobbet med å finne ut hvorfor.

Nå har forskere fra Adelaide University funnet ut at vombatene er i ferd med å dø ut fordi maten de spiser er i ferd med å forsvinne.

Vombater er en gruppe kortbeinte pungdyr som lever i Australia. De blir omtrent en meter lange og kan veie over 30 kilo. Ved hjelp av fortennene og klørne graver de store hulesystemer hvor de oppholder seg på dagtid.

- Overveldende Vombatene lever stort sett av røtter, gress, urter og bark, og nå får ukontrollert ugress og overbeiting skylda for de syke og underernærte dyrene sørøst i landet.

En foreløpig studie antydet tidligere at en mystisk leversykdom var grunnen til massedøden blant vombatene, men nå viser det seg at det er sult som har tatt livet av dem.

- Det overveldene funnet var at disse dyrene var under alvorlig ernæringsmessig stress, som vi mener skyldes at føden deres er i ferd med å forsvinne, sier forsker Lucy Woolford, til ABC News.

Hun forteller at en rekke invaderende planter har tatt over området, inkludert løkgress, som kan være giftig for vombatene.

Giftig ugress - Jeg tror dette er et eksempel på at dårlig forvaltning av jorda og jordforringelse har en spesielt ugunstig effekt på innfødte arter, og dette er helt klart et ekstremt velferdsproblem for vombatene som er berørt, sier Woolford.

Regionens miljødepartement jobber med å fornye jorda langs Murray-elva.

- Vi har mange små tomter, såkalte prøveområder, for å se hvordan vi kan gjøre dette på best mulig måte, og hva vi må gjøre for å bli kvitt ugresset, sier Peter Clements i miljødepartementet.

Adelaide University gjør også ytterligere forskning på hvilke typer ugress som er giftige for vombatene.

VOMBAT: Vombater er en gruppe kortbeinte pungdyr som lever i Australia. Foto: Colourbox
VOMBAT: Vombater er en gruppe kortbeinte pungdyr som lever i Australia. Foto: Colourbox Vis mer