- Vi finner ingenting

FNs våpeninspektør Hans Blix sier at to måneder med undersøkelser i Irak så langt ikke har gitt noen spor etter masseødeleggelsesvåpen. Men Iraks egen rapport er full av hull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har vært i landet i snart to måneder og dekket landet med stadig større sjekkerunder, og vi har ikke funnet noen «smoking guns», sa sjefsinspektør Hans Blix til journalister i FNs hovedkontor i New York i dag.

-Men hvis vi skulle finne noe dramatisk, ville vi selvsagt rapportere det umiddelbart til sikkerhetsrådet, la han til.

Blix og hans kollega Mohamed ElBaradei i det internasjonale atomenergibyrået IAEA skal i dag orientere sikkerhetsrådet om sin vurdering av den 12 000 sider lange våpenrapporten Irak overleverte 7. desember.

ElBaradei mener det er for tidlig å slå fast om Saddam prøver å utvikle atomvåpen.

- Vi er usikre på Iraks kapasitet, sa han til reportere i FN-hovedkvarteret i dag.

Full av hull

Hans Blix sa ikke uventet at Saddam-regimets rapport var full av hull. Våpeninspektørene har sammenlignet rapporten med tidligere irakiske erklæringer og sine egne data.

- Vi mener deklarasjonen ikke har besvart en rekke spørsmål, sa Blix, som etterlyste etteretningsdata fra andre land som eventuelt har informasjon om irakiske masseødeleggelsesvåpen.

Får amerikansk info

Etter flere ukers forsinkelse har USA de siste dagene endelig begynt å dele sin informasjon om Iraks mulige masseødeleggelsesvåpen med FNs våpeninspektører. Det skriver Washington Post i dag.

- Dette har gjort at FNs inspektører kan jobbe mer aggressivt og omfattende, sa USAs utenriksminister Colin Powell i går.

Men noe informasjon holdes fortsatt tilbake.

- Vi vil vente og se om inspektørene greier å bruke og utnytte den informasjonen de får. Vi åpner ikke alle dører, sa Powell.

Avviser hull

Saddam.regimet avviser fortsatt at det er hull i rapporten fra desember.

- Folk som sier det har ikke lest rapporten. Det er ingen hull, og jeg kan si deg hvor alle svarene er, sier Saddam Husseins vitenskapsrådgiver Amir al-Saadi.

Han henviste til at rapporten er på 12 000 sier, og sa at «de som har funnet hull kanskje ikke er godt nok kjent med vår omfattende rapport eller har gått seg vill».

MANGE HULL: FNs våpeninspektør Hans Blix mener det er mange hull Iraks våpenrapport, men har så langt ikke funnet spor etter noen masseødeleggelsesvåpen.
LETER VIDERE: En av FNs våpeninspektører går forbi en veterinær i et forskningssenter i Bagdad.
USIKKER: Mohamed ElBaradei i det internasjonale atomenergibyrået mener det er for tidlig å si om Irak har atomvåpen eller ikke.